Velké americké krachy zaplatí i bývalí šéfové

  • 6
Energetického giganta Enron i telekomunikační firmu Worldcom přivedly ke krachu účetní podvody. Bývalí ředitelé obou amerických firem nyní budou muset sáhnout do vlastních kapes a zaplatit poškozeným investorům miliony.

Osmnáct bývalých šéfů Enronu zaplatí na odškodném přes třináct milionů dolarů. Zbývajících 155 milionů by měli investoři dostat z pojistného.

Enron byl před svým pádem sedmou největší veřejně obchodovanou firmou v USA. V závěru roku 2001 ale vyšlo najevo, že manipuloval s účetními výkazy a zveličoval své zisky. - více zde

Platit bude i vedení WorlComu
Podobně je tomu i v případě společnosti WorldCom. Ta zkrachovala v roce 2002, stejně jako Enron kvůli účetním podvodům za miliardy. - více zde

Poškození investoři se s bývalými manažery Worldcomu dohodli na výplatě 54 milionů dolarů. V případě Worldcomu se na urovnání bude podílet deset šéfů z tehdejšího vedení. Zbylé odškodné pokryje pojistka.

Podle některých odborníků na podnikovou správu tato urovnání stanovují nový standard pro zodpovědnost ředitelů v případě, že se jejich firma dostane na nesprávnou cestu. "Ředitelé platí velmi zřídka," cituje jednoho z nich ČTK.

,