Pozemky po bývalé textilní továrně koupila společnost ECC, chce tu také nákupní centrum

Pozemky po bývalé textilní továrně koupila společnost ECC, chce tu také nákupní centrum | foto: Profimedia.cz

V areálu liberecké textilany vyroste nákupní centrum

Jeden z největších projektů na nákupní a zábavní centrum v Liberci má nového investora. Ten slibuje začít se stavbou za několik miliard na jaře příštího roku. Všechny pozemky po bývalé Textilaně koupila od firmy Liberec Real Estate společnost Promenáda Liberec.

V ní má hlavní slovo nizozemská společnost ECC International. I před tím za projektem stál nizozemský kapitál. Firma se už dohodla i s Evropskou investiční bankou na financování velké části projektu.

"Dohoda s Liberec Real Estate již byla podepsána. Až dostaneme všechna povolení, pozemky budou kompletně převedeny na nás," řekl výkonný ředitel ECC International Tjeert Kwant. Cenu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila. Dalším společníkem v Promenáda Liberec je společnost Labyrint Estate.

Bude se ale zřejmě pohybovat v hodnotě nad sto milionů korun. Tolik stála Textilana v dražbě před třemi lety. Další desítky milionů korun navíc stála demolice textilky. Obří pozemek v centru města patří k nejatraktivnějším volným plochám pro rozvoj v centru města.

Noví majitelé rovněž zpřesnili své plány, kdy by se mělo obří centrum stavět. Původní majitelé tvrdili, že stavba začne už na jaře letošního roku. "Pro nás je velmi důležité, že došlo k dohodě s městem o vedení tramvajové tratě. Do té doby jsme nemohli žádat o povolení," dodal Kwant.

Podle náměstka primátora Jiřího Veselky investoři s radnicí v posledních týdnech intenzivně jednají. "Je domluveno, že trať povede vnitřkem nákupního centra, nikoliv po obvodu, jako dosud," upřesnil Veselka. Přesun tramvajové trati z Liberce do Jablonce zmíněným úsekem mají zaplatit nizozemští investoři, stavbu ale bude koordinovat město.

Na stavbu nákupního a zábavního centra zatím nemají investoři žádné povolení. "Budeme o něj žádat velmi brzy," podotkl Kwant. Podle něj by sice chtěli začít ještě stavět letos do konce roku, reálnější je ale spíše začít na jaře příštího roku.

Investoři, kteří nedávno prodali podobné zábavní a nákupní centrum v polské Varšavě, chtějí v Liberci postavit centrum s hypermarketem, obchody či multikinem. "Bude to nákupní centrum plné elegantních obchodů a stylových módních butiků. Chceme se zaměřit na dražší značky," dodal Kwant.

Specialitou má být například umělé kluziště uprostřed areálu. "Máme již uzavřené smlouvy o smlouvách budoucích s některými významnými řetězci, které tu budou v pronájmu. Mají s námi zkušenosti z jiných projektů," dodal Kwant.

Další podobná centra mají vznikat i jinde v Liberci. "Konkurencí pro nás jistě bude Fórum Liberec. Naše plány to ale nezmění," tvrdí Kwant.