Telefónica O2 čelí exekuci kvůli šest let starému sporu o poplatky za propojení hovorů.

Telefónica O2 čelí exekuci kvůli šest let starému sporu o poplatky za propojení hovorů. | foto: Profimedia.cz

Telefónica O2 čelí exekuci kvůli sporu s T-Mobile

  • 15
Telekomunikační operátor Telefónica O2 čelí exekuci na svůj majetek. Informují o tom Hospodářské noviny. Důvodem je spor s konkurenčním T-Mobile kvůli poplatkům za propojování hovorů. Telefónica podle rozhodnutí soudu dluží T-Mobilu 1,8 miliardy. Telefónica požádala o zastavení exekuce.

Za exekucí stojí podle deníku šest let starý spor. T-mobile žádal po tehdejším Českém Telecomu poplatky za propojování hovorů v roce 2001 ve výši 900 milionů korun. Soud nyní rozhodl, že je Telefónica, která Český Telecom převzala, musí zaplatit. Částka mezitím stoupla kvůli úrokům z prodlení na dvojnásobek.

Telekomunikační operátor Telefónica O2 však již požádal o zastavení exekuce. "Soud přiznal společnosti O2 odkladný účinek. V návaznosti na to se naše společnost nyní domáhá zastavení příslušného exekučního řízení," řekl Žabka ČTK. Odklad exekuce zanikl, když soud řešil, zda je Telefónica nástupnickou organizací Českého Telecomu. Firma proto o odklad exekuce musela znovu požádat, doplnila agentura.

"Chod firmy to nijak neohrožuje a nemění se ani náš postoj k celé věci," řekl Hospodářským novinám mluvčí Telefóniky Martin Žabka. Soud podle firmy posoudil věc nesprávně. Pro Telefóniku ale exekuce znamená komplikaci. Právě totiž prodává budovy bývalého Českého Telecomu, které nevyužívá. A to do vyřešení exekuce nesmí.

Obrázek

Telefónica nemůže kvůli exekuci prodávat budovy bývalého Telecomu

Firma se tedy zřejmě znovu odvolá, protože soud podle ní posoudil celou věc nesprávně. T-Mobile však věří, že peníze od Telefóniky získá. "Veškerá právní a soudní rozhodnutí, která se týkala merita této záležitosti, byla v náš prospěch," řekl deníku ředitel právního útvaru společnosti Miroslav Uřičař.

Předchůdce Telefóniky SPT Telecom uzavřel v roce 1997 smlouvu o propojení se společností RadioMobil a její vznikající značkou mobilních telefonů Paegas, jejichž nástupcem je T-Mobile. Na jejím základě platil RadioMobil 1,76 koruny za minutu hovoru do sítě Telecomu. Za telefonáty v opačném směru byla dohodnutá cena 7,60 koruny za minutu, uvedl list.

Smlouva o propojení chyběla, firmy se začaly hádat  
V roce 2001 však téměř jedenáct měsíců žádná dohoda neexistovala a to je jádro sporu, který se táhne dodnes, píší Hospodářské noviny. K dispozici nebylo ani rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu o cenách za propojení. Obě firmy tak stanovovaly propojovací ceny odlišně.

RadioMobil vypočítal minutovou cenu za propojení na 6,45 koruny, Telecom dospěl k maximální sumě tři koruny za minutu. Telekomunikační úřad na žádost RadioMobilu provedl cenovou kontrolu a vydal cenové rozhodnutí, ve kterém stanovil minutový poplatek na 6,50 koruny.

Potvrdil tak podle listu ceny RadioMobilu a firma začala po Telecomu požadovat sumu 898 milionů jako rozdíl mezi zaplacenými a nárokovanými penězi a 0,05 procenta denně jako úrok z prodlení. Údajný dluh nástupce Telecomu Telefóniky vůči T-Mobilu tak narostl na 1,8 miliardy korun.

Telefónica má dva týdny na odvolání, ale pokud se jí nepodaří přesvědčit soud o své pravdě, může být firmě zabaven majetek a nastoupit do ní provizorní správce.

,