Šéfové Parmalatu vzdali vládu ve firmě

Víkend pod drobnohledem vyšetřovatelů strávili zatčení manažeři italské bankrotující firmy Parmalat, podezřelí z mnohamiliardových podvodů. Calisto Tanzi, zakladatel a spolumajitel firmy, pro níž se již vžila přezdívka evropský Enron, se zcela vzdal nadvlády ve firmě.

Svůj majoritní balík akcií Parmalatu předal v sobotu nově jmenovanému správci. Ten se na pokyn italské vlády snaží zabránit úplnému pádu firmy, v jejímž účetnictví zeje díra, která zřejmě dosáhne 10 miliard eur, tedy asi 320 miliard korun.

Tanziho právníci slíbili, že odevzdá také akcie cestovních kanceláří, jež ve svém impériu má. Bývalý nejvyšší boss Parmalatu přiznal, že na své soukromé turistické a lázeňské firmy, které jsou zároveň akcionáři Parmalatu, převedl půl miliardy eur potravinářské firmy.

Další peníze zmizely z účtů venezuelské pobočky Parmalatu. Po čtyřech hodinách sobotních výslechů musel Tanzi odpovídat na otázky vyšetřovatelů v milánské věznici znovu v neděli. Mezitím se totiž do rukou vyšetřovatelů dostaly nové dokumenty z newyorské kanceláře Tanziho právního zástupce Gianpaola Ziniho.

Ten je spolu s dalšími šesti manažery také za mřížemi. Dva z nich jsou však zaměstnanci auditorské firmy Grant Thorton, která ověřovala účetnictví Parmalatu. Prohledán byl i advokátův byt. Italští vyšetřovatelé věří, že dokumenty, které měl právník, jim pomohou obří zpronevěru rozplést.

O případ se blízce zajímá také americká burzovní komise SEC. Skandál, který sama označila za "jeden z nejnestoudnějších firemních podvodů v historii", tak přerůstá hranice Evropy.

Vyšetřování Parmalatu se navíc rozrostlo o možné porušení italského protimonopolního zákona při prodeji podílů ve dvou divizích kupci ze Spojených států.

Parmalat volá na pomoc banky
Správce Enrico Bondi, jenž nyní vládne Parmalatu, pomalu otevírá oči investorům, akcionářům i zaměstnancům firmy, kteří se ptají, kam miliardy eur zmizely. "Měli jste nepochopitelné porozumění pro investice do soukromých letadel a jacht," naznačil.

Včera požádal úvěrující banky o půjčení až 100 milionů eur, aby továrny Parmalatu, které ve třiceti zemích zaměstnávají 35 tisíc lidí, mohly vyrábět dál.

,