Sazka zvýšila zisk z pokoušení štěstí

Vrtkavá Fortuna se loni přiklonila na stranu loterijní společnosti Sazka. Největší česká sázková firma loni podle konečných výsledků dosáhla rekordního zisku 1,134 miliardy korun navzdory tomu, že její tržby v porovnání s posledním rokem druhého tisíciletí výrazně klesly. Kromě tradičních loterií Sportka a Šťastných deset stále více lidí zkoušelo štěstí v kurzových sázkách.

Oproti roku 2000 stoupl zisk sazky o 61 milionů korun. Tržby ale klesly z 15,6 na 9,26 miliardy korun především kvůli poklesu tržeb z činnosti, která podléhá dani z příjmu.

Zatímco do roku 2000 obchodovala společnost především s dluhopisy, loni se vzhledem k situaci na finančním trhu pustila do obchodování s bankovními a podnikovými směnkami.

Tržby za číselné loterie, okamžité loterie a sázkové hry dosáhly loni 6,442 miliardy korun a meziročně klesly o 506 milionů korun. Na těchto výsledcích se podepsal především vysoký základ z předchozího roku, kdy byl ve Sportce jackpot 108 milionů korun, který přilákal více sázejících.

Zvýšení tržeb loni ale zaznamenaly sázkové hry Šťastných deset, Šance milion a Sázka 5 ze 40. Podstatný nárůst zájmu až o stovky procent se projevil také u u stíracích losů a hlavně kurzových sázek.

Vyššího zisku firma dosáhla optimalizací distribuční sítě on-line terminálů, čímž značně klesly provozní náklady. Vysoký zisk umožní Sazce odvést na veřejně prospěšné účely rekordní sumu asi 960 milionů korun, což je o 59 milionů korun více než za rok 2000.

Sazka letos chystá novinky v loteriích i neloterijních službách. V dubnu zahájila zkušební provoz nové služby na dobíjení kreditu v mobilních Twist kartách pomocí on-line terminálů. Spuštění služby do plného provozu na všech 5700 terminálech se plánuje na pondělí.

,