Sazka vydala dluhopisy na halu

  • 4
Sazka vydala desetileté dluhopisy za 175 milionů eur (asi 5,5 miliardy korun). Firma už dříve uvedla, že dluhopisy zaplatí multifunkční halu, ve které právě probíhá hokejový šampionát. Emise, ke které Sazka přistoupila, je nakonec nižší než ohlášených 190 milionů eur.

Dluhopisy pro Sazku vydala česko-slovenská finanční skupina Penta společně s Credit Suisse First Boston.

Hlavní investoři jsou české i zahraniční banky, investiční fondy, pojišťovny, společnosti z oblasti asset managementu, stejně jako hlavní dodavatelé společnosti Skanska CZ a Damovo ČR.

Emise, ke které Sazka přistoupila, je nakonec nižší než ohlášených 190 milionů eur.

Sazka a Skanska, která halu stavěla, tak vyřešily své finační sporu. Společnost Sazka převedla na účet stavební společnosti 1,3 miliardy korun. Skanska také vlastní dluhopisy Sazky za 25 milionů euro.

„Skanska neplánuje tyto dluhopisy držet dlouhodobě, ale nepředpokládá ani jejich prodej v nejbližší době. Počkáme, až emitent získá rating a tím se zvýší obchodovatelnost dluhopisu na zahraničních trzích,“ říká místopředseda představenstva a finanční ředitel Skanska CZ a.s. Miroslav Tvrdý.

Výnos dluhoopisů s kuponem  7,375 procenta  by ke dni splatnosti měly podle agentruy Reuters dosáhnout výnosu  7,411  procenta. Analytici přitom počítali, že výnos by mohl být mnohem vyšší, protože společnost se rozhodla dluhopisy vydat bez ratingu.

Spekulovalo se proto s výnosem až kolem jedenácti procent. Takové dohady ale mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund už dříve odmítl jako nesmyslné a nepodložené. - více zde

Halu Sazka postavila společnost Skanska v rekordně krátkém čase šestnácti měsíců. Ve špičkových dnech na staveništi pracovalo kolem 2 500 lidí.