RWE určila tučnou dividendu Transgasu

Německá společnost RWE Gas, která v květnu ovládla 97 procent Transgasu, prosadila výplatu dividend největší tuzemské plynárenské firmy. Připadne na ně 3,269 miliardy korun z loňského čistého zisku 3,5 miliardy korun, který firma vytvořila za osm měsíců od své transformace ze státního podniku na akciovou společnost.

Zbytek akcií, které nepatří RWE, drží česká vláda. Na odměny členům statutárních orgánů připadne 20 milionů korun, do sociálního fondu pak firma vyčlení 27,8 milionu a 174,6 milionu připadne rezervnímu fondu.

Představenstvo opustila bývalá šéfka Fondu národního majetku Zdenka Němcová, která rezignovala před valnou hromadou. Nově byl do funkce člena představenstva jmenován viceprezident RWE Gas Andreas Radmacher.

Představenstvo je tak pětičlenné, kromě Homanna a Radmachera v něm zasedá generální ředitelka Transgasu Alena Vitásková, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Milada Vlasáková a Martin Hermann jako další zástupce RWE Gas.

Německá RWE Gas získala monopolního českého přepravce plynu Transgas spolu se státními podíly v osmi distribučních plynárenských společnostech v prosincovém privatizačním tendru a 16. května za něj zaplatila 4,1 miliardy euro (asi 125 miliard korun).

Ještě týž den se všichni členové předchozího představenstva vzdali svých funkcí a RWE Gas do něj, podobně jako o dva dny dříve do dozorčí rady, dosadila své zástupce.