Procter & Gamble koupí americkou Gillette

  • 2
V Americe se rodí nový největší výrobce spotřebního zboží na světě. Bude vyrábět prací prášky, kosmetiku, parfémy, hygienické zboží, zubní kartáčky, holítka i holící strojky nebo třeba baterie. Procter & Gamble totiž za 57 miliard dolarů v akciích koupí svého konkurenta Gillette.

Pokud spojení firem schválí americké úřady, vznikne firma s ročními tržbami šedesát miliard dolarů, tedy asi 1,3 bilionu korun. To je pro srovnání zhruba výkon celé české ekonomiky za půl roku.

Procter & Gamble v prohlášení uvedl, že spojením se podaří dosáhnout úspor v nákladech v rozmezí od čtrnácti do šestnácti miliard dolarů. To se také odrazí v propuštění asi šesti tisíc lidí, což odpovídá zhruba čtyřem procentům celkové pracovní síly obou firem.

V Česku vlastní Procter & Gamble továrnu v Rakovníku.

Warren Buffett zase vyhrál
Procter & Gamble vymění podle dohody každou akcii firmy Gillette zhruba za 0,975 své akcie. Gillete tak byla ohodnocena na 53,94 dolaru za akcii. To představuje zhruba 18procentní prémii ke čtvrteční závěrečné ceně 45,85 dolaru na burze.

Jedním z hlavních "výherců" v této transakci se tak stal největší akcionář Gillette, společnost Berkshire Hathaway známého investora Warrena Buffetta. Jeho 96 milionů akcií Gillette se přemění na 93,6 milionu akcií Procter & Gamble.

Buffett sám spojení firem označil v tiskovém prohlášení za "dohodu snů". Dodal také, že se chystá zvýšit svůj podíl v Procter & Gamble zvýšit na rovných sto milionů akcií.

PŘÍKLADY ZNAČEK, KTERÉ OBĚ FIRMY VYRÁBĚJÍ
Procter & Gamble Gillette
Always, Ariel, Jar, Max Factor, Mr. Proper, Old Spice, Pampers, Tampax, Tide Braun, Duracell, Gillette, Mach3, Oral-B, Venus

,