Zaměstnanci Siemens protestovali před zličínským závodem

Zaměstnanci Siemens protestovali před zličínským závodem | foto: Michal Šula, MF DNES

Odboráři Siemensu se dohodli s vedením na odstupném 800 milionů korun

  • 145
Odboráři společnosti Siemens kolejová vozidla se dohodli s vedením podniku na odstupném pro zaměstnance v souvislosti s oznámeným odchodem koncernu Siemens ze zličínského závodu. Celkově by Siemens mohl vyplatit až 32,7 milionu eur, tedy asi 800 milionů korun. Informoval o tom mluvčí Petr Sedláček.

"V případě neúspěšného prodeje dostanou zaměstnanci šestnáct platů, počínaje srpnem navíc přidáme zaměstnancům prémii ve výši 35 procent průměrné mzdy. Tato prémie se bude každý měsíc o pět procent zvyšovat. Zaměstnancům ještě vyplatíme jednorázovou prémii ve výši 15 tisíc korun za měsíc srpen," řekl iDNES.cz Sedláček.

V případě, že firma závod prodá, dostanou zaměstnanci přestupovou prémii ve výši tří měsíčních platů.

V současnosti se plat pohybuje v průměru kolem 31 400 korun. "Společnost by se také měla nadstandardně zachovat vůči lidem, kteří mají nějaký typ zdravotního postižení nebo jim do důchodu zbývá méně než dva roky. O tom budeme s firmou ještě jednat," uvedl předseda Odborového sdružení Kovo Josef Středula.

Další stávky nehrozí
Původní odstupné mělo být v rozmezí od osmi do třinácti platů. To se nelíbilo odborářům, kteří kvůli tomu minulou středu na dvě hodiny opět zastavili práci. Argumentovali tím, že v Německu je odstupné pro zaměstnance mnohem vyšší. - čtěte Odboráři: Siemens navrhuje zaměstnancům nízké odstupné

"S výsledkem jednání jsme spokojeni. Žádné stávky neplánujeme, jen musíme s firmou dořešit některé detaily," uvedl Středula.

Rozhodnutí opustit zličínský závod vydal Siemens koncem července. Výrobu chce ukončit v polovině příštího roku. Garance zachování pracovních míst platí do konce června. Pro podnik, kde pracuje 990 lidí, nyní Siemens hledá kupce. K prodeji se mluvčí Siemensu zatím detailněji nevyjádřil. Prozradil jen to, že proces je nastartován a je v běhu.

Propouštění se netýká jen pražského závodu, ale čtyř procent zaměstnanců Siemensu po celém světě. Firma tak propustí zhruba 16 tisíc lidí. - čtěte Siemens propustí 16 tisíc lidí