Zaměstnanci protestují před závodem Siemens na Zličíně

Zaměstnanci protestují před závodem Siemens na Zličíně | foto: Michal Šula, MF DNES

Odboráři: Siemens navrhuje zaměstnancům nízké odstupné

  • 115
Zaměstnanci českého závodu Siemens kolejová vozidla by měli dostat odstupné srovnatelné s německými kolegy. Tvrdí to odboráři ze svazu KOVO. Na podmínkách pro zaměstnance se strany nedokázaly dohodnout. Před pražskou továrnou se proto od dvanácti opět stávkovalo.

"Navrhují odstupné pouze dva měsíce nad zákonný rámec. Navíc v Německu ve stejnou chvíli běží sjednávání o takzvaném sociálním plánu a nabídka ze strany Siemensu je tam několikanásobně vyšší, než tady pro české zaměstnance. S tím nesouhlasíme," tvrdí šéf odborářů Josef Středula.

Mluvčí Siemensu v České republice Petr Sedláček říká, že firma nabídla zaměstnancům balíček výhod, v němž se odstupné pohybuje mezi dvanácti až třinácti platy. Odbory nabídku odmítly jako nízkou a na výzvu, aby předložily vlastní plán, prý nereagovaly. "Požadavky svazu jsou jedna velká neznámá, nejsou na stole," dodal.

Siemens podle Sedláčka také navrhl plošné zvednutí platů zaměstnanců o 35 procent. "Z nějakého mně nepochopitelného důvodu o tom ale odbory odmítly jednat," sdělil mluvčí.

Siemens: Chceme ukázat fungující firmu
Zaměstnanci pražské továrny ve dvanáct hodin už poněkolikáté zastavili stroje. Dvouhodinovou stávku iniciovaly odbory. Důvodem je, jak tvrdí Středula, že Siemens nechtěl písemně přistoupit na sankce v případě, že by továrna propustila do 30. 6. 2009 nějakého zaměstnance pro nadbytečnost. Petr Sedláček ale namítl, že tyto důvody ke stávce odbory předložily jen médiím.

Další neshody se týkají prodeje firmy, což je priorita Siemensu, s níž souhlasí i odbory. Bojí se však, že Siemens sníží před samotným prodejem hodnotu firmy. "Ve fabrice má značně hodnotné zakázky v řádu 100 milionů eur a chce zakázky z firmy dostat dříve, než ji opustí," poznamenal k tomu šéf odborářů ze svazu KOVO.

"Nebudeme zakázky stahovat. Chceme, aby byly dokončeny, a k tomu potřebujeme zaměstnance. Chceme ukázat potenciálním kupcům fungující továrnu, proto se snažíme zakázky dokončit" odmítl obavy odborářů Sedláček.