Lakshmi Mittal (c) profimedia.cz/corbis

Lakshmi Mittal | foto: Profimedia.cz

Ocelový král Lakshmi Mittal jede do Česka

  • 11
Pátý nejbohatší muž planety se chystá do Prahy a Ostravy. Majitel ocelářského impéria ArcelorMittal, jehož součástí jsou také největší tuzemské hutě ArcelorMittal Ostrava (dříve Mittal Steel Ostrava), se má příští týden v úterý a ve středu sejít se zaměstnanci i vysokými představiteli země.

MF DNES to potvrdila mluvčí hutí ArcelorMittal Jana Drónská.

Mittal přijíždí do Česka kvůli byznysu téměř po pěti letech. Podle organizátorů cesty prý není jeho cílem vyjednávání v miliardových sporech, které Mittalovy společnosti vedou s Českou republikou.

Jde o seznámení s rozvojem společnosti od doby její privatizace, říká Drónská.

Miliardové arbitráže vede Ind proti Česku dvě. První běží od října 2005 v Londýně kvůli privatizaci železáren Vítkovice Steel. O ty měl Mittal nebývalý zájem, ale vláda ho z tendru vyloučila, protože v té době vedl s Českou republikou jiný soudní spor.

Firma s vyloučením nesouhlasí a chce po Česku náhradu škody téměř dvacet miliard korun.

Další arbitráž se týká stále nedokončené privatizace firmy ArcelorMittal Ostrava. Stát Mittalu dluží ještě zhruba čtrnáct procent akcií, které mu při privatizaci slíbil převést společně s kontrolním balíkem.

ArcelorMittal Ostrava

Společnost je největší hutní firmou v Česku a patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. V roce 2006 vyrobila 3,06 milionu tun oceli, exportovala 59 procent produkce, dodala výrobky do 88 zemí celého světa.

Zaměstnává 7200 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi 10 200 lidí.

Největšími akcionáři jsou: Mittal Steel Holdings A. G. (71,579 % akcií), Ministerstvo financí ČR (13,881 % akcií) a ČKA (10,969 % akcií).

V účetním roce 2006 /1. 3. 2006 – 28. 2. 2007/ společnost vytvořila zisk po zdanění 9,6 miliardy Kč. Celkové výnosy činily 58,7 miliardy.

,