Novou továrnou obemknul Best celé Čechy

Největší tuzemský výrobce betonové dlažby a stavebních prvků, západočeská společnost Best, se významně rozrostla - firma totiž postavila nový výrobní podnik u Štěpánovic nedaleko jihočeské Třeboně. Ten se přiřadil ke třem sesterským závodům z rodiny Best.

Firma dosud provozovala továrny u Chlumce nad Cidlinou ve východních Čechách, severočeských Poleradech u Mostu a svůj první a původní závod v západočeské Rybnici.

Při pohledu na mapu si nyní šéf Bestu může gratulovat - jeho podniky totiž pokrývají území České republiky tak, aby výrobků z jednotlivých továren doprava do většiny míst byla ekonomická.

„Přeprava betonové dlažby a stavebních prvků je drahá, díky rozmístnění závodů budou s distribucí našich produktů nižší náklady. Třeba i Praha, která hraje ve spotřebě stavebních amteriálu velmi důležitou roli, je zásobovatelná z nynějších závodů,“ vysvětlil Březina.

Zda a kdy se podnik bude rozrůstat i směrem na Moravu, je zatím podle Březiny předčasné hodnotit. „Jednou z cest je třeba nákup již existujících výrobních podniků,“ uvedl šéf firmy.

Západočeská firma jedná o možných dodávkách do zahraničí, například Německa. „Za naší západní hranicí ale funguje silná ochrana domácího trhu, není nijak jednoduché se prosadit,“ sdělil generální ředitel. Podle něj by ale do budoucna mohl Best vyvážet i patnáct procent z celkové produkce.

Rybnická firma do rozšiřování výroby investuje pravidelně - od doby vzniku v roce 1991 vynaložila zhruba miliardu korun. Firma Best, která ve svém oboru momentálně ovládá zhruba čtyřicet procent trhu, do výstavby nového podniku na jihu Čech vložila na 150 milionů milionů korun.

„Výrobu bychom chtěli zahájit v březnu letošního roku,“ uvedl předseda představenstva a většinový vlastník společnosti Best Tomáš Březina. Best v loňském roce dosáhl výkonů ve výši 820 milionů korun a o téměř 115 milionů tak překonal výsledek z roku 2003.