Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průmyslník Otava se spojil s Američany a investuje miliardy do udržitelnosti

  19:14
Česká průmyslová skupina MTX Group Petra Otavy bude v horizontu následujících šesti let investovat více než 7,5 miliardy korun do udržitelných projektů, modernizace a zelené transformace svých podniků a technologií. K naplňování dlouhodobé strategie pomůže i její nově založená energetická divize MTX Renewables. Ta připravuje projekty solární, vodní a větrné energie a bude i zpracovávat vodík.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Paul HackettReuters

Chytrá výroba či investice do nových technologií, obnovitelných zdrojů energie, recyklace a cirkulární ekonomiky. To jsou klíčové pilíře rozvoje celé skupiny, za kterou bude nyní zodpovídat právě MTX Renewables. Skupina se vedle toho zaměří na výzkum a vývoj nových technologií, jako je výroba nízkoemisního syntézního plynu a následné zachycování vodíku z průmyslových odpadů, zejména plastů. Pomoct jí v tom mají i partneři ze Spojených států, kteří mají s touto oblastí více než pětadvacetiletou zkušenost.

„Skupina MTX Group se zavázala k ambicióznímu plánu tvořit moderní průmysl 21. století s vysokou přidanou hodnotou. Ten potvrzují i naše plánované investice ve výši 7,5 miliardy korun do udržitelných projektů, modernizace a zelené transformace našich podniků a technologií. Klíčovými pilíři našeho rozvoje jsou investice do nových technologií, obnovitelných zdrojů energie, recyklace a cirkulární ekonomiky. A naše nově založená energetická divize MTX Renewables bude hrát při naplňování této strategie zásadní roli,“ řekl Ondřej Douša, CEO a předseda představenstva MTX Renewables.

Solární, vodní a větrná energie

MTX Group prostřednictvím MTX Renewables momentálně připravuje 5 projektů fotovoltaických elektráren o výkonu 60 MW, do kterých investuje přibližně 1,2 miliardy korun. Konkrétně půjde o kombinaci střešních instalací a solárních parků s využitím bateriových systémů. Předpokládaný termín zahájení výstavby je přelom let 2023/2024 a jednotlivé investice půjdou postupně do realizace v následujících pěti letech. Zároveň jsou v plánu i další dva projekty solárních elektráren o výkonu 30 MWh.

Fotovoltaické parky vyrostou na Bruntálsku v okolí závodů ALINVEST Břidličná a lokální pobočky Strojmetal Aluminium Forging. Získanou energii využijí průmyslové výroby, aby pokryly co nejvíce své energetické spotřeby, snížily uhlíkovou stopu a zvýšily svou energetickou soběstačnost. Přebytečná energie poputuje do společností MTX Group v jiných částech České republiky.

MTX Renewables plánuje získávat energii i z vodních toků a větru podle konkrétních geografických a klimatických podmínek daného místa. Například ALINVEST Břidličná a Povrly Copper Industries u Ústí nad Labem jsou historicky umístěny poblíž vodních toků a voda je tak klíčovým prvkem výrobního procesu. V takovém případě se využijí i vodní zdroje a turbíny. Ambicí MTX Renewables je vybudovat také větrný park na Bruntálsku, který bude sloužit k zásobování energií v zimních měsících a vykrytí fotovoltaických elektráren v obdobích, kdy nemají pro výrobu energie světelné podmínky.

Jak získat energii

Divize MTX Renewables vedle investic do obnovitelných zdrojů pracuje i na nových způsobech získávání energie. Cílem společnosti Henry Gas je získávat vodík z průmyslového a městského odpadu.

„Jednou z našich hlavních priorit jsou obnovitelné zdroje energie – od solárních, vodních a větrných až po inovativní technologie jako výroba nízkoemisního syntézního plynu a zachycování vodíku z průmyslových odpadů. Abychom tuto vizi úspěšně realizovali, spolupracujeme s našimi americkými partnery, kteří mají v této oblasti více než pětadvacetiletou zkušenost. A to je jen začátek naší cesty k dekarbonizaci a modernizaci MTX Group. Jedním z našich cílů jsou například města, která pohání své autobusy vodíkem z komunálního odpadu, jenž pochází od lidí z místních domácností,“ dodává Douša.

Největší potenciál pro výrobu vodíku je podle skupiny v plastu, který se dnes vytřídí a znovu využije asi jen z jedné třetiny. Zbylých 70 % dnes putuje do spaloven a na skládky. Henry Gas vyvíjí unikátní technologii, jak z těchto odpadů vytvořit zdroj nízkoemisní energie.

KOMENTÁŘ: Čas vodíku přijde. Efektivní investici však nabídne jen málokomu

Získání vodíku z municipálního a průmyslového odpadu lze rozdělit do čtyř fází. První spočívá v práci se samotným odpadem a jeho zpracováním na tzv. tuhé alternativní palivo (TAP). Druhou fází je přeměna TAP na materiálové pelety, které jsou primárním vstupem do třetí fáze termochemického zpracování a rozkladu. Produktem třetí fáze, při které nedochází ke spalování, je nízkoemisní syntézní plyn obsahující zajímavý poměr vodíku. Čtvrtou fází je zachycení vodíku z plynu.

Nízkoemisní syntézní plyn je využitelný sám o sobě na hořácích podobně jako zemní plyn. Zejména v dnešní složité ekonomicko-politické době tím vzniká nezávislá alternativa k fosilním palivům, kterou lze vytvořit díky technologii Henry Gas z lokálně dostupných zdrojů. Jeho spálením na hořáku vzniká teplo, pára a energie. K zachycení vodíku každopádně zatím v rámci čtvrté fáze nedochází. Není po něm totiž na trhu dostatečná poptávka. Naopak tuhé alternativní palivo a materiálové pelety mohou už dnes doplnit fosilní paliva a být vhodnou alternativou k uhlí.

Vedle technologického vývoje hledá MTX Renewables partnery se vstupní surovinou – odpadem. Ambicí je partnerství s městy a jejich technickými společnostmi, které často nedisponují optimálním řešením pro konečné zpracování odpadu.

V obecné rovině je třeba různé druhy odpadu, včetně toho municipálního a průmyslového, dobře a efektivně zpracovávat. Skládkování není ekologicky udržitelné. Jako metoda zpracování odpadu, která byla kdysi dominantní, je nyní ve 21. století považována za nevhodnou a postupně v rámci EU dochází k její regulaci. V některých státech, jako je Rakousko, je skládkování odpadu již dnes zakázáno a postupně se toto omezení rozšiřuje do dalších států.

Autoři: ,

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...