Statisíce čekají ty, kdo dají výpověď do tří týdnů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mittal se chce zbavit lidí, nabízí jim statisíce

  • 13
Ostravská firma Mittal se potřebuje zbavit svých zaměstnanců a za odchod jim nabízí statisíce. Pracovníci, kteří se rozhodnou odejít do 4. srpna mohou počítat s odstupným ve výši několikanásobku měsíčního platu. Ti, kteří pracují nejdéle dostanou, 32 svých průměrných mezd.

O odchod musí pracovníci požádat od 17. července do 4. srna. Odejít musí do konce srpna. Výše odchodného se liší podle odpracovaných let. Za každých pět let ve firmě zaměstnanci se příspěvek zvyšuje až na 24 násobek. Kdo si pospíší a dá výpověď během prvních tří dnů příštího týdne, dostane plat navíc.

Firma zvýhodnila především lidi před důchodem. Ti mohou dostat až 32 měsíčních platů.

Mittal se chce zbavit zhruba tisícovky lidí. Firmě totiž podle vyjádření jejích šéfů není ve srovnání s Evropu dost produktivní."Chceme a potřebujeme dosáhnout vyšší efektivnosti," řekl personální šéf Mittalu Jiří Gwozdz.

Hutní společnost z Ostravy už k podobnému kroku jednou sáhla. V roce 2004 nabídla ještě pod značkou Ispat Nová huť odchodné ve výši statisíců. Firmu v krátké době opustilo 1729 lidí, kterým společnost vyplatila téměř miliardu korun. Konkrétně se jednalo o 914 milionů. Dalších zhruba 450 milionů pak společnost zaplatila na povinných odvodech státu.

Ne každý, kdo ale před dvěma lety nabídku hutní firmy vzal, by to udělal podruhé. Podle ankety mezi částí propuštěných zaměstnanců si jen pětina lidí myslí, že jejich rozhodnutí v roce 2004 bylo správné.

,