IBM skončí s výrobou v Maďarsku

  • 2
Americká společnost IBM uzavře svůj montážní závod na výrobu pevných disků v Maďarsku. O práci tak přijde 2100 zaměstnanců, propouštění postihne i další závody ve světě. IBM Storage je přitom v Maďarsku největším vývozcem.

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Gal upřesnil, že hlavním důvodem uzavření závodu je slabá poptávka a že o práci přijde zhruba 1600 zaměstnanců, řada z nich Slováků. IBM se tak stala firmou, která jako zahraniční investor v Maďarsku propustí nejvíce lidí od pádu komunismu v zemi.

Uzavřena bude továrna v Székesfehérváru, která leží asi 60 kilometrů jihovýchodně od Budapešti. Přibližně 2100 lidí, kterých se propouštění dotkne, pracuje přímo v továrně. Dalších zhruba 700 lidí IBM propustí v továrnách v jiných zemích.

Počet lidí, které firma propustí, představuje méně než jedno procento všech pracovních sil, které IBM v celém světě má. Koncem minulého roku firma zaměstnávala asi 320 000 lidí. Jen od začátku tohoto roku ovšem už asi 15 000 propustila. Na druhé straně zaměstnala IBM zhruba 5500 lidí v servisních divizích.

Továrna IBM je v Maďarsku šestým největším podnikem. Loni IBM Storage vyvezla produkci za 543,8 miliardy forintů, což je zhruba 2,2 miliardy dolarů.

, ,