Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Honeywell přesune do Olomouce část výroby leteckých motorů z Arizony

  • 3
Americká strojírenská společnost Honeywell ruší 700 pracovních míst ve své továrně na letecké součástky v Arizoně a přesune část výroby do České republiky a do Mexika. Kolik míst připadne na Česko, firma zatím neví.

"Tento proces je ve fázi plánování, která potrvá až do konce tohoto roku. Přemísťování výroby bude probíhat v následujících třech letech," uvedla mluvčí společnosti pro evropskou divizi firmy Zekie Dennehy.

Množství a rychlost přesunu podle ní bude záviset na tom, jak bude olomoucký závod kapacitně připraven na rozšíření výroby a na vyškolení zaměstnanců.

Honeywell části propuštěných amerických zaměstnanců nabídne práci v jiných divizích, část z nich odejde do důchodu nebo do předčasného důchodu. Práci u jiné firmy si jich bude muset hledat jen zhruba stovka. Celosvětově firma zaměstnává 118 tisíc lidí, z toho necelé tři tisíce v Česku.

V Olomouci vyrábí komponenty pro letecké motory, které se používají jako pohon pro menší letadla nebo jako zdroj elektrické energie například pro pohon klimatizace ve velkých dopravních letounech. Honeywell dále vyrábí v Ostravě a v Brně. Tam se dělají mimo jiné termoregulační hlavice pro topná tělesa pro domácnosti.