Bernard Ebbers si odsedí minimálně 22 let. Odsouzen byl na 25 let. | foto: Chip East, Reuters

Exšéf Worldcomu Ebbers nastoupil na 25 let do vězení

  • 15
Bývalý generální ředitel zkrachovalé společnosti WorldCom si začal v noci z úterý na středu odpykávat 25letý trest odnětí svobody. Způsobil totiž krach telekomunikačního giganta, který stál akcionáře 11 miliard dolarů.

Ebbers byl loni v červenci shledán vinným z devíti trestných činů, především ze zločinného spolčení a podvodu s cennými papíry. Podle soudu nesl hlavní vinu za bankrot WorldComu v roce 2002.

Za podvody a machinace už Ebbers zaplatil i odškodné akcionářům. Ti celkem získali šest miliard dolarů. Na úhradě škod se podílely i významné bankovní ústavy JPMorgan a Citigroup, které o machinacích věděly a nezakročily proti nim.

Kromě Ebberse si trest ve vězení odpyká i finanční ředitel WorldComu Scott Sullivan. Ten si odsedí pět let.

Ebbers si podle federálních zákonů musí odsedět alepoň 85 procent z doby, na kterou byl odsouzený. To znamená, že propuštěný může být nejdříve v roce 2028, kdy mu bude 87 let.

V úterý 26. září dopadla ruka spravedlnosti i na bývalého finančního šéfa podobně zkrachovalé společnosti Enron Andyho Fastowa. Ten se přiznal, že pomáhal falšovat účetnictví v energetickém gigantu a soud ho proto poslal za mříže na šest let.

Neil Minow z poradenské společnosti Corporate Library, která se zabývá problematikou řízení velkých firem, se domnívá, že příklad Fastowa a Ebberse bude pro současné šéfy natolik odstrašující, že si úvahy o machinacích s finančními výkazy a dalších podvodech raději odpustí.

"Dnes vidíme, že systém není úplně rozpadlý," řekl Neil Minow. "Ředitelům korporací už naskakuje husí kůže a investoři se tak mohou cítit lépe," dodal Minow.

,