Jefferey Skilling

Jefferey Skilling | foto: Reuters

Enron: Porota rozhodne po víkendu

Soudní proces s Kennethem Layem a Jefferey Skillingem se chýlí ke konci. Výpovědi už mají všichni zúčastnění za sebou a čeká se jen na verdikt poroty. Ta by výsledek svého rozhodnutí měla sdělit až po víkendu.

Laye a Skillinga tak čekají možná poslední dva dny, které stráví jako bezúhonní lidé. V pondělí může být vše jinak.

Mezi úspěšným a velebeným manažerem a zločincem může být jen tenká hranice. A překročit ji vůbec není těžké.

O tom se přesvědčilo už několik šéfů světových firem - například WorldComu nebo Oraclu. ( - více zde) Většinou neodolali vábení vyšších odměn a jiných zisků, kterých dosáhli díky své vysoké funkci ve vedení firmy. Soud jim pak nekalé postupy spočítal - v případě WorldComu na 25 let ve vězení a v případě Oraclu na 122 milionů dolarů pokuty.

Podvodník, nebo oběť planého poplachu?
Falšování účetnictví, převádění ztrát z divize do divize, podhodnocování nákladů, nadhodnocování tržeb - to jsou metody, jak z ošklivého káčátka snadno a bezbolestně udělat krásnou labuť. A mít v portfoliu samé labutě je snem každého investora, zatímco káčátek a prašivek se chce každý zbavit. Šéfové úspěšných firem jsou proto z velké části odměňováni podle vývoje kursu akcie.

Ovšem to trvá do té doby, než investoři zjistí, že jejich chlouba stojí na ztrouchnivělých nožičkách. Pád cen akcií je nevyhnutelný a kdysi oslavovaná firma se řítí do předlužení a následně do bankrotu.

Tak se to stalo i v Enronu. Exšéfové Lay a Skilling ale svou vinu popírají. K žádným účetním podvodům podle nich nedocházelo a krach Enronu odstartovala poplašná zpráva, která se nezakládala na pravdě.

Nic neprovedli, jen se chtějí zalíbit...
Lay a Skilling se hájí dokonce i přesto, že někteří z jejich podřízených už vinu na krachu přiznali - například šéf vztahů s investory Mark Koenig ( - více zde), nebo finanční ředitel Andrew Fastow ( - více zde)

Podle nich totiž Fastow a Koenig hrají jen hru - prý se přiznávají k tomu, co neprovedli a snaží se tak vyvolat sympatie, aby se vyhnuli vysokým trestům.

Obžaloba naopak tvrdí, že bývalí nejvyšší manažeři Enronu investorům a zaměstnancům neustále lhali a spáchali trestné činy účetními triky, výmysly, zamlčováním faktů nebo jasným lhaním, aby zachovali vysokou cenu akcií Enronu, píše agentura ČTK.

Komu dá nakonec porota za pravdu, se svět dozví nejspíše v pondělí.