Letouny Mirage 2000-5 operují v Africe i Asii

Letouny Mirage 2000-5 operují v Africe i Asii | foto: Profimedia.cz

Průmyslník Strnad zprostředkoval prodej stíhaček do Indonésie za miliardy

  • 2
Indonésie ve středu potvrdila, že koupila dvanáct bojových letounů Mirage 2000-5, které dříve používal Katar. Indonéské letectvo by mělo devět jednomístných a tři dvoumístné letouny Mirage převzít během dvou let. Celý obchod zprostředkovala firma Excalibur International z holdingu Czechoslovak Group Michala Strnada.

Součástí obchodu je i tříletý servis a výcvik pilotů. Obchod za 792 milionů dolarů (17,2 miliard korun) má souhlas Francie. Informovala o tom agentura Reuters.

„Projekty v jednání ze zásady nekomentujeme,“ řekl iDNES.cz Andrej Čírtek, mluvčí Czechoslovak Group, jehož je Excalibur International součástí. Podpis smlouvy, který nerozporoval, totiž ještě může být v podobných případech vázaný na další věci, než se smlouva reálně naplní. Podle informací redakce je nicméně na spadnutí.

Svědčí o tom i skutečnost, že indonéské ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že Indonésie v lednu podepsala dohodu za 733 milionů eur (792 milionů USD) s Excalibur International u holdingu české obranné společnosti Czechoslovak Group (CSG). Letadla budou dodána do 24 měsíců od data podpisu, uvedla agentura Reuters. Jedná se o největší přeprodej vojenského zboží, který česká skupina doposavad realizovala.

Chystaný převod stíhaček se v Indonésii nicméně neobešel bez kritiky. Podle odpůrců nákupu jsou katarské letouny už zastaralé. Zbrojní koncern Dassault Aviation tento jednomotorový víceúčelový stíhací letoun dodával francouzskému letectvu od začátku 80. let. Celkově firma vyrobila 601 těchto strojů, jež vedle Francie sloužily v letectvech dalších osmi zemí. Katar má ve výzbroji nejmodernější vylepšenou verzi Mirage 2000-5.

Pancéřovaný Phoenix získal v Brně zlaté ocenění. Na výstavě měl svou premiéru

„Indonésie potřebuje stíhačky, které by mohly být rychle dodány, aby pokryly pokles bojové připravenosti ve flotile indonéských vzdušných sil,“ okomentoval nákup Edwin Adrian Sumantha, mluvčí tamního ministerstva obrany.

Země již dlouho usiluje o renovaci své stárnoucí letecké flotily, která zahrnuje americké F-16 a ruské Suchoj Su-27 a Su-30. Ministerstvo uvedlo, že plány na nahrazení svých stíhaček F-5 Tiger Su-35 zbrzdily americké sankce vůči Rusku a dodalo, že Jakarta má další plány na modernizaci své flotily, ale to bude nějakou dobu trvat.

Indonésie oznámila plány na nákup 11 proudových letounů Su-35 od Ruska, které měla v úmyslu zaplatit hotovostí a indonéskými komoditami. Země si v únoru zajistila dohodu o objednávce 42 stíhaček Rafale za 8,1 miliardy dolarů. „Plánovaný nákup stíhaček F-15 je rovněž v pokročilé fázi a čeká na finální podpis od vlády,“ uvedl loni ministr obrany Prabowo Subianto.