Tramvaj 15T na lince číslo 18 na Mánesově mostě

Tramvaj 15T na lince číslo 18 na Mánesově mostě | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

Praha chce vědět, kdo vlastní plzeňskou Škodu. Hodlá zveřejnit smlouvy

  • 30
Praha vyzve firmu Škoda Transportation, aby zveřejnila svou vlastnickou strukturu a zároveň dovolila Praze zveřejnit smlouvy na nákup tramvají Škoda 15T For City. Rozhodli o tom radní hlavního města. Podle primátora Tomáše Hudečka jsou důvodem informace, že údajní majitelé Škody figurují v kauze privatizace Mostecké uhelné.

Firmu hlavní město osloví prostřednictvím statutárních orgánů dopravního podniku (DPP). "Je naší povinností tyto otázky klást," řekl Hudeček. Zároveň popřel, že by dotazy na vlastnickou strukturu Praha kladla v souvislosti se snahou o vypovězení smlouvy na dodávku tramvají.

Praha se chce vykroutit z obří zakázky na tramvaje, hrozí ji však pokuta

"Je to krok, který na to nemá návaznost," řekl Hudeček s tím, že podle toho, jakou dostane město odpověď, se rozhodne k dalším krokům.

Zároveň bude Praha vedení Škody Transportation žádat, aby mohla zveřejnit všechny smlouvy na nákup tramvají. Radní již v květnu pověřili vedení DPP jednat o změně kontraktu na nákup tramvají za 19,2 miliardy korun.

Dlouhodobou a údajně nevypověditelnou smlouvu, která zadlužený dopravní podnik finančně tíží, chtějí rozložit do delšího časového období. Navíc by mělo být vyjednáno snížení počtu tramvají, které musí podnik odebrat.

DPP musí podle smlouvy se Škodou Transportation z roku 2006 odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity. Tramvaje DPP začal odebírat v roce 2011.

,