Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Benzin zdražil o další dvacetník. Litr stojí až 39,70 Kč

  • 115
Pohonné hmoty nepřestávají zdražovat. Rychleji stoupají ceny benzinu. Natural 95 dosáhl nového průměrného rekordu 37,79 Kč za litr, na některých dálničních pumpách se ale prodává až za 39,70 Kč. Nafta v minulém týdnu stagnovala na hodnotách 36,84 Kč za litr.

Vyplývá to z dat společnosti CCS, která monitoruje ceny pohonných hmot v ČR. Společnost Global Assistance uvádí, že na některých čerpacích stanicích stojí litr Naturalu až 39,70 Kč. To se týká například některých úseků dálnice D1 nebo D5.

"Příčinou byly zvyšující se průměrné ceny benzinu na burze v Rotterdamu. Průměrná cena nafty stagnovala. Příznivou zprávou byl opět další pokles distribučních marží, který tlumil zdražení," komentoval vývoj analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podle něj budou ceny v dalších dnech spíše stagnovat, nedá se ale vyloučit zlevnění, protože ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu mírně poklesly. "Distribuční marže jsou však na podprůměrných úrovních a mohou zamířit vzhůru," uvedl analytik. Podle něj právě nízké marže mohou vést k tomu, že benzinové stanice nakonec nezlevní.

Nejdražší byl v neděli benzin Natural 95 v Jihomoravském kraji, kde průměrná cena vzrostla o 27 haléřů na 38,25 Kč/l. Nejlevnější byl benzin za 37,22 Kč/l v Jihočeském kraji. Nafta byla stejně jako benzin nejdražší v Jihomoravském kraji, litr stál 37,36 koruny. Nejlevnější diesel byl za 36,12 Kč/l v Ústeckém kraji.