Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Benzin v Česku za týden zdražil o 38 haléřů, mělo by přijít zlevnění

  • 16
Výrazné zdražování benzinu pokračovalo i v minulém týdnu, aktuální vývoj však nahrává zlevnění pohonných hmot na tuzemských pumpách. Za poslední týden Natural 95 zdražil o 38 haléřů na nový rekord 38,50 koruny za litr. Cena nafty stagnovala.

Litr nafty stál 37,18 Kč. Příčinami růstu cen benzinu byl podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka růst průměrných cen benzinu na burze v Rotterdamu a růst distribučních marží. "Aktuálně se pohybují velmi mírně nad průměrnými hodnotami," sdělil Čermák.

Benzin v Česku zdražil i přesto, že dolar za poslední týden zlevnil o zhruba 50 haléřů, aktuálně stojí 18,7 Kč. Právě situace na měnových trzích podle Čermáka povede v dalším týdnu k výraznějšímu zlevnění.

"Koruna prudce posílila a díky ní bychom se měli dočkat v průběhu následujících dnů po delší době poklesu cen pohonných hmot, který by se mohl pohybovat až v řádu desetihaléřů," myslí si analytik.

Na některých frekventovaných čerpacích stanicích benzin stojí přes 40 korun a je nejdražší v historii. Podle Jiřího Aliny z katedry ekonomiky Jihočeské univerzity ale není důvod, aby byly ceny benzinu na tuzemských pumpách tak vysoko. Domnívá se, že ceny pohonných hmot v Česku nejsou tak závislé na kurzu a ceně ropy.

"Pokud na začátku roku 2012 cena ropy byla cca 113 USD, dolar se prodával za 20 Kč a průměrná cena Naturalu 95 byla 35,5 Kč proč v září 2012 kdy je cena ropy 115 USD, dolar za 19,40 Kč jsou ceny benzinu 38,2 koruny? Tato jednoduchá provázanost by měla znamenat, že v současné době by cena Naturalu měla být cca 35,5 Kč. Realita je ovšem jiná," tvrdí.