Řidiči u pump pláčí nad cenou benzinu. Ta se vyšplhala do rekordní výše. Ilustrační foto

Řidiči u pump pláčí nad cenou benzinu. Ta se vyšplhala do rekordní výše. Ilustrační foto | foto: Jiřím Smetanapro iDNES.cz

Benzin v Česku je nejdražší v historii, stojí i přes 40 korun

  • 737
Benzin a nafta jsou v Česku rekordně drahé. V minulých dnech navíc nejprodávanější benzin Natural 95 pokořil hranici 40 korun za litr a na některých benzinkách se ceny přiblížily i k 41 korunám. Čtyřicítka svítí z totemů zejména na některých dálničních pumpách.

Nikdy v historii ceny nebyly tak vysoko a někteří analytici navíc tvrdí, že ceny poletí ještě výš i přesto, že dolar zlevňuje.

Natural 95 stál ve středu ráno přes 40 korun například u pump společnosti Shell v Brně na Hradecké, na D1 ve Všechlapech nebo na D5 v Rokycanech. Mnoho pump zatím drží ceny benzinu těsně pod hranicí čtyřicítky.

Podle údajů společnosti Global assistance stál ráno litr benzinu 40,90 Kč například na několika pumpách OMV na D1 v úseku mezi Brnem a Mirošovicemi a u pumpy Agip na E 461 u Mikulova.

Benzin a nafta za poslední měsíc zdražily zhruba o 1,20 Kč na litr. Příčinou byl růst cen ropy na světových trzích a na burze v Rotterdamu a také oslabující koruna. Dolar nicméně v posledních dnech zlevňuje, v úterý dokonce spadl pod hranici 20 korun.

"Příznivou zprávou bylo posílení koruny vůči dolaru, které by mělo tlumit zdražení. I přesto očekáváme růst cen, který by se měl opět pohybovat v řádu desetihaléřů," předpověděl v pondělí analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.