Potrubí uvnitř A380 měří asi kilometr.

Potrubí uvnitř A380 měří asi kilometr. | foto: Reuters

Zkoušky obřího Airbusu, to je i splachování ponožek

  • 25
Lžičky a ponožky nejsou asi první věcí, která se vynoří v mysli při pohledu na obří letoun Airbus A380. Pro techniky Airbusu jsou ale přesto tyhle předměty důležitou pracovní pomůckou - zkoušejí je spláchnout do záchodu.

Airbus trápí sice hlavně potíže s elektroinstalací, kvůli nimž celý projekt nabral zpoždění, možná o to víc pozornosti ale věnuje toaletám, rozvodům vody a odpadnímu potrubí.

GRAFIKA: JAK VYPADÁ AIRBUS ZEVNITŘ

„Toalety jsou pro aerolinie velmi důležité. Někteří lidé do nich vyhodí cokoli - ručníky, lžičky, sklenice, plenky. Chovají se, jako kdyby byli doma,“ říká šéf testovacího týmu Frank Dohrmann.

„Pokud teplota v letadle kolísá o půl stupně, o nic celkem nejde. Ale pokud se ucpe záchod, každý pasažér si to bude pamatovat léta,“ dodává.

Potíže s WC v největším letadle světa, které stojí kolem 300 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy korun) by tak mohly Airbus přivést k marketingové tragédii.

Technici si proto připravili na testování dvěstětunový třípatrový model, který se umí i naklánět a simulovat tak různé polohy letadla.

Rozvody potrubí uvnitř A380 měří dohromady asi kilometr a jejich kapacita musí zvládnout i sprchy, které požadovaly jako součást vybavení některé aerolinky.

K velkému zklamání světové smetánky ale téměř jistě nebudou na palubě vířivky. I když se o masážních vanách spekulovalo, není pravděpodobné, že by je povolily úřady zodpovědné za leteckou bezpečnost, uvedl šéfdesignér Airbusu Michael Lau.

,