Ze zdražování obviňují zemědělci obchodní řetězce a zpracovatele. Ilustrační foto.

Ze zdražování obviňují zemědělci obchodní řetězce a zpracovatele. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Zemědělci se bojí o dotace kvůli růstu cen potravin

  • 210
Zemědělci, kterým se nelíbí nařčení, že základní potraviny zdražují kvůli růstu cen mléka či pšenice, vytáhli do boje s tvrdými čísly. Ze zdražování obviňují obchodní řetězce a zpracovatele.

V pozadí jejich aktivity je strach z omezení dotací ze strany státu, které kvůli zvyšujícím se výdělkům zemědělců minulý týden naznačil ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Rohlík jen o šest haléřů
Vše začalo zřejmě neuváženým výrokem Milana Teplého, šéfa největší české mlékárny Madeta, o tom, že čtvrtku másla bude do obchodů prodávat od Nového roku za 51,50 Kč. A to kvůli drahému mléku, částečně i kvůli jiným nákladům.

Na trhu to způsobilo poprask, ale bouřlivé reakce zemědělců a obchodních řetězců na jeho vyjádření mají pozitivní výsledek: pomalu vnášejí světlo do "cenotvorby" potravin. A čísla jsou zajímavá.

Z dat, která zemědělci prezentovali, například vyplývá, že průměrné ceny mléka jsou letos na stejné úrovni jako před dvěma lety. Tehdy však bylo máslo na pultech přibližně o deset korun levnější.

Podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského letošního růstu cen mléčných výrobků na světovém trhu využili zpracovatelé, kteří je začali v Česku rychle zdražovat od června. Až do srpna přitom ceny mléka od zemědělců rostly jen pomalu, takže k velkému zdražení nebyl důvod.

Podobně se daří také rohlíkům a chlebu. Podle výpočtů zemědělců (data čerpají ze statistického úřadu) tvoří náklady na pšenici v konečných cenách pečiva zanedbatelnou část a neodpovídají pekaři prosazovanému zdražování.

"Cena pšenice v rohlíku tvoří jen osm procent z ceny, kterou platí zákazník," tvrdí Jirovský. Pokud tedy letos podražila pšenice o polovinu, rohlík by měl kvůli tomu zvýšit cenu jen o šest haléřů. Potravináři postupně zdražují přibližně o padesát haléřů. Argumentují zvyšujícími se dalšími náklady, jako jsou ceny energií, mzdy nebo doprava.

"Nezlobte se, ceny komentovat nebudu. Ale můžete pozdravovat pana Pecinu," říká na otázku, proč je zdražení tak velké, generální ředitel mlynárenské a pekárenské firmy Millba Czech Jiří Kreč.

Reaguje tak na upozornění šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny, který minulý týden varoval výrobce před ohlašováním cen přes média. A jsme zpátky u výroku Teplého z Madety, který padl den po Pecinově upozornění, a všem na trhu zamotal hlavu.

"Pan Teplý by se měl oprostit od politických věcí," říká Zdeněk Houška u družstva Jih, které dodává Madetě mléko. Tomu se nelíbí, že Teplý upozornil na drahé mléko Gandaloviče, který uvažuje o přehodnocení dotací.