Zemědělci před rokem protestovali také před ministerstvem zemědělství. Tehdy se jim nelíbila malá podpora chovu prasat.

Zemědělci před rokem protestovali také před ministerstvem zemědělství. Tehdy se jim nelíbila malá podpora chovu prasat. | foto: Lucie Rokošová, MF DNES

Zemědělci kvůli rozpočtu zablokují silnice po celém Česku

  • 483
V pondělí 13. října bude na českých silnicích rušno. Zemědělci potvrdili plán, že v tento den zablokují těžkou technikou většinu hlavních tahů. Protest kvůli krácení rozpočtu se dotkne i dopravy v Praze. Rozhodl o tom dnes krizový štáb Agrární komory.

Agrárníkům se nelíbí, že resort je osekaný nejvíc ze všech. Pokud nedostanou přidáno 2,8 miliardy, budou protestovat. Kromě blokád se nespokojení zemědělci shromáždí i před budovou vlády.

Protesty se uskuteční v rozmezí od 7 do 9 hodin. "Konkrétní přípravy jsou ponechány v režii jednotlivých okresů a krajů," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Dálnic se protest týkat nebude. Na tento typ komunikace totiž mohou vjet jen stroje se zvláštním povolením.

Gandalovič s protestem nesouhlasí
V případě, že ani tyto protesty nepomohou a zemědělci se požadované částky nedočkají, budou v protestech pokračovat. Tento scénář se pravděpodobně naplní. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče totiž tato částka není reálná. "Je třeba vidět komplikovanou ekonomickou situaci ve světě," řekl iDNES.cz.  

Zároveň uvedl, že s protestem zemědělců nesouhlasí. "Jde o nepřijatelnou a neadekvátní formu protestu. Zemědělci tím snižují šanci, že se podaří ještě nějaké řešení najít ve Sněmovně," řekl iDNES.cz. Podle něj tak zemědělci jen poštvou občany proti sobě.

Rozpočet čeká ještě hlasování ve Sněmovně, kam ho poslala vláda. Sociální demokraté ale pohrozili, že ho nepodpoří. Nelíbí se jim, že je postaven na odhadu růstu ekonomiky o 4,8 procenta a nepočítá s možnými dopady světové finanční krize. Strana chce, aby vláda kvůli krizi vytvořila v rozpočtu až dvacetimiliardovou rezervu. - čtěte více o námitkách ČSSD