Životopis se správnými výrazy působí sympaticky. Ilustrační foto

Životopis se správnými výrazy působí sympaticky. Ilustrační foto | foto: (c) profimedia.cz/corbis, Profimedia.cz

Výzkum: Životopis musí obsahovat správný mix slov

  • 3
Délka praxe, vzdělání nebo odborné znalosti - to jsou klíčové požadavky podniků na zaměstnance. Není to ale všechno. Kdo chce zvýšit své šance na úspěch při žádosti o práci, měl by podle britských vědců dobře zvážit slova, kterými se svému potenciálnímu chlebodárci popíše.

Personální poradci a psychologové z Hertfordshireské univerzity odhalili seznam správných a špatných výrazů, které formují zaměstnavatelův názor na pisatele životopisu, píše zpravodajský server bbc.co.uk.

"Výběr těch správných slov je životně důležitý, pokud má životopis vyniknout mezi ostatními," říká psycholožka z Hertfordshireské univerzity Karen Pine.

Úspěšné žádosti o místo vyjadřují optimismus a uchazeče vykreslují jako schopného člověka, který má vůli něco dokázat. Pisatel takového životopisu "plánuje" a má "zkušenosti", které "rozvíjí".

Výzkum odhalil, že dalším klíčovým slovem správného životopisu, je "úspěch". Kdo dokáže popsat, co se mu v kariéře povedlo, má podle vědců napůl vyhráno.

Každého zaměstnavatele zajímá i to, co může uchazeč podniku nabídnout. Kdo se v žádosti zmíní, že během předchozí kariéry získal "dovednosti", umí se "zapojit" a je "aktivní" a "samostatný", může počítat s tím, že jeho životopis nezapadne mezi stovkami nebo tisíci dalších.

Nikdy neříkej nikdy
Šance na úspěch naopak klesá, pokud kandidát používá slova absolutního významu. Výrazy "nikdy", "vždycky" nebo "nic" ilustrují, že pisatel zbytečně přehání.

Zásadně by se uchazeči měli vyvarovat také negativního hodnocení čehokoli. Kdo popisuje svoje předchozí zkušenosti jako "špatné," či "hrozné," nebo něco "nesnáší", nezapůsobí na zaměstnavatele zrovna sympatickým dojmem, píše BBC.

Zvláštní skupinou jsou výrazy pro to, co se uchazeči zrovna nepovedlo, ale mu připadá vhodné to zaměstnavateli sdělit. Správné je podle psychologů vyzdvihnout, že nezdar je vlastně "cenným poznatkem," než popisovat ho jako "omyl," "chybu" nebo "problém".