V takovýchto nádherných sklepích vznikají němčická  vína.

V takovýchto nádherných sklepích vznikají němčická vína. | foto: Radek Pecák

Vinařské Němčičky se na jeden den stěhují do Prahy

Možnost ochutnat desítky vín od jejich tvůrců z Němčiček, vinařské obce v okrese Břeclav, bude v pátek možné na jednom místě v Praze. Spolek přátel vína připravil do svého sklepa v Míšeňské ulici na Malé straně od 17 hodin ochutnávkový večer produkce němčických vinařů.

Jde o další akci ze série představování tuzemských vinařských obcí pražskému publiku.

Podle předsedy spolku Jana Horešovského se milovníci vína mohou těšit na produkci z několika posledních let, dokonce si zde odbude premiéru řada vín i z loňského skvělého ročníku 2005.

Němčičky leží ve velkopavlovické vinařské podoblasti a z toho plyne, že se zde daří  zvláště odrůdám frankovka, svatovavřinecké, andré a modrý portugal pro výrobu červeného vína.

Ve sklepích zdejších především malovinařů ovšem zrají i bílá vína vzniklá například z tramínu červeného, veltlínského zeleného, muškátu moravského a neuburského.

Němčičky se v Praze budou prezentovat i jako obec s mnoha turistickými možnostmi. Například zde leží nejníže položená sjezdovka ve střední Evropě, pro pěší a cykloturisty je připravena obecní vinařská stezka. V obci je rovněž řada možností k ochutnání zdejších vín.