Pelmeně z Litvy prodávané v písecké prodejně obsahovaly salmonely. (6. října...

Pelmeně z Litvy prodávané v písecké prodejně obsahovaly salmonely. (6. října 2023) | foto: Státní veterinární správa

Z písecké prodejny stáhli pelmeně z Litvy. Obsahovaly salmonelu

  • 4
Státní veterinární správa (SVS) zakázala prodej zmražených pelmeňů s náplní z kuřecího masa od litevského výrobce, které prodávala prodejna řetězce Mere v jihočeském Písku. Ve výrobcích byla salmonela.

Když veterináři salmonelu odhalili, zbývalo na skladě prodejny 65 kilogramů z původních 560 kilogramů. Zbytek již obchod prodal zákazníkům. Veterináři zahájí s prodejcem správní řízení, v němž mu hrozí pokuta až 50 milionů Kč. Uvedl to mluvčí SVS Petr Vorlíček. Lidé, kteří mají výrobek doma, ho mohou vrátit v prodejně.

„Při kontrole zásilky přijaté ze zahraničí ve skladu prodejce odebrala inspektorka vzorek z výše uvedeného výrobku a zaslala jej k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně ukázalo přítomnost salmonel ve výrobku. Veterinární dozor zakázal pokračování v prodeji výrobku a nařídil jeho likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce,“ uvedl mluvčí.

Pelmeně jsou těstové taštičky plněné masem, v těchto byla náplň z kuřecího. Prodával je obchod z řetězce Mere na Budějovickém Předměstí v Písku.

Salmonela se může do lidského těla dostat jak požitím kontaminované potraviny, tak z kontaminovaného prostředí, například z nádobí. Způsobuje onemocnění, které se většinou projevuje střevními problémy. Rizikové je pro seniory, nemocné lidi nebo malé děti. Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou potravin.

,