Jen osm z pěti set největších firem řídí ženy

Jen osm z pěti set největších firem řídí ženy | foto: Profimedia.cz

Ve Zlíně vzniká centrum na podporu podnikatelek

Začít podnikat bude nyní pro ženy ze Zlínského kraje jednodušší. V prostorách tamní Obchodní a hospodářské komory totiž vzniklo nové Asistenční centrum pro podnikatelky, kde mohou budoucí majitelky firem najít pomoc, ale i radu.

Od tvorby podnikatelského záměru přes vyřizování na úřadech až k tomu, jak získat prostory a peníze.

"Jak ukazují mezinárodní průzkumy, jen osm z pěti set největších firem světa řídí žena. Ženy berou jen šestapadesát procent platu muže, přestože vykonávají stejně náročnou práci. Často jsou také v zaměstnání znevýhodňovány. Rozhodly jsme se s tím proto něco dělat," řekla Mona Nechvátalová, prezidentka Moravské asociace podnikatelek a manažerek v Brně a hlavní koordinátorka projektu.

Může přijít kdokoli, i čerstvé absolventky
Asociace podnikatelek už proto založila jedno asistenční centrum v Brně, nyní chce zprostředkovat cestu k úspěchu i ženám ve Zlínském kraji.

"Může k nám přijít pro radu kterákoliv žena. Zaměřujeme se hlavně na takzvané rizikové skupiny - ženy po mateřské dovolené, čerstvé absolventky, ženy bez práce několik let před důchodem a ženy se sníženou pracovní schopností," dodala Rita Lečbychová z Obchodní a hospodářské komory ve Zlíně.

Centrum bude spolupracovat i s úřady práce, magistráty jednotlivých měst a s Národním centrem pro rodinu. Veškeré služby tady ženy najdou zdarma.

Inspirace přišla z Itálie a Irska
Moravské podnikatelky se myšlenkou založit asistenční centrum pro začínající podnikatelky inspirovaly v Itálii a Irsku.

"Tam už podobné projekty fungují. Vznikaly proto, že šedesát až osmdesát procent podniků založených ženami krátce po zahájení provozu zanikalo. Asistenční centra to ale změnila. S jejich podporou se podnikání žen daří udržet. Ženy už vědí, jak na to," vysvětlila Mona Nechvátalová.

Zlínské centrum vzniká za podpory ministerstva průmyslu a obchodu, Obchodní a hospodářské komory a dvou soukromých firem.

Peníze poskytuje Evropská unie i stát
Financováno je z pětasedmdesáti procent ze zdrojů Evropské unie, zbytek peněz plyne ze státního rozpočtu. Jde o pilotní projekt, který potrvá tři roky. Pokud se osvědčí, asociace podnikatelek a manažerek je ho připravena rozšířit.