Generální ředitel Jan Zitko seznamuje Václava Klause s areálem společnosti Alukov. Foto: Michal Klíma, MAFRA

Na bazén jsem si ještě nevydělal, vtipkoval Václav Klaus ve firmě

  • 23
Bývalý prezident Václav Klaus v pondělí otevřel novou halu společnosti Alukov v Orli na Chrudimsku, která vyrábí zastřešení bazénů. A v projevu si posteskl, že na bazén si ještě nevydělal.

"Ale musím přiznat, že jsem se ještě nedopracoval nikdy k takovému bohatství, abych měl bazén, tudíž se nemůže stát, že bych ho zastřešoval. Takže nemohu být klientem vaší firmy, ale moc bych si přál, aby naše i další země bohatly, co nejvíc lidí mělo bazén a pořizovalo si vaše zastřešení," řekl s úsměvem zaměstnancům a obchodním partnerům firmy Alukov Václav Klaus.

Jestli si Klaus vybral Alukov jako prototyp úspěšné české firmy, nevolil špatně.

Firma nabírá víc lidí než kdykoli v minulosti. Na začátku roku měla necelých 250 zaměstnanců, nyní jich má v Kočí a Orli 360. Někteří mají však smlouvu na dobu určitou.

Zastřešují bazény, vířivé vany a terasy ve 40 zemích

"Symbolicky vstupujeme po 18 letech do doby dospělosti. Žádný zázrak a štěstí, ale tvrdá každodenní práce. A díky tomu jsme se vypracovali na pozici světového lídra ve svém oboru," řekl majitel a generální ředitel Jan Zitko.

Nová hala umožní společnosti Alukov zvýšit množství vyrobených zastřešení zhruba o 15 procent. Firma ji postavila během půl roku. Z větší části bude sloužit jako sklad pojezdových drah a těžkých hliníkových profilů. Zbylá čtvrtina haly bude výrobní, přesune se do ní stáčírna hliníkových profilů, což je nejdůležitější know-how firmy.

Hala o čtyřech tisících metrech čtverečních v hodnotě 25 milionů korun je dokladem toho, že je o zastřešení bazénů, vířivých van a teras výrobky firmy zájem. A nejen doma.

"Vyvážíme do čtyř desítek zemí na pěti kontinentech, na Slovensku a v Maďarsku máme své výrobní závody," řekla mluvčí Eva Myšíková.

Firma je oficiálním partnerem Cen Thálie i Východočeského divadla v Pardubicích, majitel a generální ředitel Jan Zitko se stal členem pardubického Dostihového spolku a podporuje Velkou pardubickou.

Václav Klaus při návštěvě okomentoval i aktuální politickou situaci