V noci na neděli Češi kartou nezaplatí

  • 21
Češi by se pro noc na neděli měli předzásobit dostatečnou hotovostí. Kvůli odstávce autorizačního systému MUZO, který používá většina českých bank, budou totiž od jedné v noci až do nedělního rána nefunkční jejich platební karty.

Informaci o výpadku svých karet zveřejnila na internetu Československá obchodní banka.

"V neděli 31. října od jedné hodiny v noci do sedmi do rána nebudou fungovat platební karty českých bank, které jsou navázány na systém společnosti MUZO. V podstatě se to týká všech bank s výjimkou České spořitelny," řekl iDNES tiskový mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar.

Podle mluvčího České spořitelny Michaela Hovorky budou jejich karty fungovat normálně. Minimálně omezeni by měli být i držitelé karet HVB Bank. Podle mluvčí HVB Petry Kopecké se výpadek bude týkat jen karet Diners Club.

Kromě výběrů z bankomatů nebude možné kartami ani platit u obchodníků a zadávat transakce přes mobilní telefony. Opatření se nebude týkat embosovaných karet, jejichž autorizaci je možné provést telefonicky.

S kartami bank, které upozornily na výpadek, nebude možné vybrat ani hotovost z bankomatů České spořitelny, které budou v provozu. Klienti nebudou moci karty použít ani v zahraničí, varovala mluvčí eBanky Pavla Paseková.

"Omezení se nás týká, jsme také navázáni na MUZO," potvrdila Ivana Doškářová z Volksbank. Autorizační systém MUZO používají i další finanční instituce v Česku.

Bez karty se budou muset obejít i klienti Komerční banky, Raiffesenbank, GE Capital, Commerzbank, ABN Amro a dalších menších bank.

,