V Jablonci nad Nisou vyroste několik polyfunkčních domů. Ilustrační foto

V Jablonci nad Nisou vyroste několik polyfunkčních domů. Ilustrační foto | foto: Slavomír Kubeš, MF DNES

V Jablonci postaví byty s obchody

Několik polyfunkčních domů má v příštích letech vyrůst v Jablonci nad Nisou. Dělníci už nyní budují první z nich ve Dvorské ulici. Další objekty, jež spojují obchody a bydlení, vzniknou na místě bývalé tržnice a v Raisově ulici.

V centru města ve Dvorské ulici bude do několika měsíců stát dům s garážemi, čtyřiadvaceti luxusnějšími byty a tři sta metry čtverečnými obchodů v přízemí. Barevný objekt vyplní volný prostor na levé straně ulice.

Město současně opraví částečně z peněz od Evropské unie Dvorskou ulici. "Její rekonstrukce by měla být hotová do letošního října," uvedl místostarosta Jablonce Petr Karásek.

Další polyfunkční dům za přibližně sto padesát až sto šedesát milionů korun plánuje společnost Proctus 3 na místě tržnice v Kamenné ulici. Projekt počítá se čtyřmi patry bytů, marketem a dalšími menšími obchody a dvěma podzemními patry garáží pro sto deset aut.

"Ve čtyřech patrech má být podle projektu padesát čtyři bytů," informoval před časem Karásek. Dům má být hotový do ledna 2009.

Mezi tímto polyfunkčním domem a řekou Nisou vznikne prostor pro novou ulici. Radnice chce proto opravit koryto Nisy, otevřít jej a zpřístupnit lidem.

Ve stejném roce 2009 chce dokončit objekt s rezidenčním bydlením pro seniory a službami pro ně liberecká firma Luxembourg Invest. "Stavět chceme v Raisově ulici. Do roku 2007 bychom rádi získali povolení a pak zahájíme realizaci," uvedl investiční ředitel společnosti Jaroslav Murdych.

Ve volném prostoru firma vyprojektovala komplex s pětašedesáti bezbariérovými byty pro seniory. "Bude se jednat o lehce nadstandardní bydlení. Počítáme, že byty zaplní hlavně zájemci z regionu," uvedl ředitel.

V podzemí plánují parkoviště a v přízemí například lékárnu, klubovnu či kavárnu. "Senioři by tu měli nalézt také služby maséra a základní lékařskou péči," zmínil Murdych. Výstavba přijde přibližně na sto milionů korun.