Unie dala uchazečům nůž na krk

  • 18
Šance desítky kandidátských zemí na dohodu lepších finančních podmínek vstupu do unie značně klesly. Jednat se bude, ale jen o tom, co chce EU. Ta dala jasně najevo, že o většině svých návrhů prostě jednat nebude, i když by to uchazeči chtěli. Unie tvrdí, že na říjnovém summitu v Bruselu určila jasné meze, za něž nemíní jít ani o krok.

Zástupce dánského předsednictví, ministr Per Stig Moeller uchazeče vyzval, aby "se soustředili na věci, které jsou realistické – teď není čas, abychom se zakopávali ve věcech, kde chybí pružnost".

A komisař pro rozšíření Günter Verheugen dal jasně najevo, kde uchazeči nemohou v řadě sporných otázek se žádnou "pružností" unie počítat. "Chtěl bych zdůraznit, že prostor pro jednání je omezený. O výsledku bruselského summitu jednat nelze," prohlásil.

Podle něj "to platí zejména pro délku náběhového období u přímých plateb (pro zemědělce), pro výši prostředků určených na strukturální akce a pro jakýkoli požadavek na postupný náběh příspěvků (uchazečů) do rozpočtu EU."

Verheugen tak rozhodně požadavek, na kterém se ve Varšavě shodli šéfové států a vlád kandidátských zemí. Ti žádali, aby se odvody nových členů do rozpočtu unie zvyšovaly postupně podle toho, jak porostou jejich příjmy z unijní pokladny.

Verheugen naopak nechal otevřené dveře zvýšení počáteční hladiny přímých plateb pro zemědělce v nových zemích, která zatím činí 25 procent; nezmínil se o ní ani slovem.

Někteří lidé v Evropská komisi uvažují o vyšší startovní sumě, ovšem s tím, že by její růst byl pak pomalejší. Podle jiných je to vyloučeno. "S návrhem na přímé platby už nepůjde pohnout," citoval jeden z mluvčích zemědělského komisaře Franze Fischlera.

EU chce uzavřít rozhovory s ČR, Slovenskem, Polskem, Maďarskem, Slovinskem, Litvou, Lotyšskem, Estonskem, Kyprem a Maltou na summitu v Kodani 12. a 13. prosince, tedy za 24 dní. Do té doby musejí členské a kandidátské státy najít společnou řeč, která by podle názoru unie měla být velmi podobná její řeči.

Manévrovací prostor pro vlády vstupujících zemí je tudíž minimální.

, ,