Sajaka Kobajašiová

Sajaka Kobajašiová | foto: AP, ČTK

Toyota čelí sexuálnímu skandálu za 190 milionů dolarů

  • 45
Japonskou automobilku Toyota zasáhl skandál. Kvůli sexuálnímu obtěžování zažalovala svého šéfa dvaačtyřicetiletá Sajaka Kobajašiová. Jako odškodné požaduje 190 milionů dolarů.

Vše se údajně odehrálo v roce 2005, kdy Kobajašiová pracovala v New Yorku jako asistentka pětašedesátiletého manažera Hideaki Otaky. „Spíše než postup v kariéře, ve který doufala, pro ni ale nové místo znamenalo noční můru,“ uvedla obžaloba.

Během několika měsíců Otaka údajně opakovaně žádal Kobajašiovou, aby ho doprovázela na obědy nebo procházky po Central Parku a na služební cesty. Při těchto příležitostech ji podle obžaloby sexuálně obtěžoval, v parku a ve washingtonském hotelu ji dokonce osahával.

Kobajašiová v prosinci 2005 zaslala e-mailem stížnost s podrobným popisem Otakova chování druhému nejvyššímu manažerovi Toyoty v USA. Obávala se, že by jí Otaka mohl dělat potíže v zaměstnání a zkomplikovat její další profesní postup, pokud by mu nevyhověla.

Otaka později Kobajašiové skutečně řekl, že „postrádá kvalitu“ a není dostatečně vděčná za jeho snahy pomoci jí v kariéře.

Podle agentury AP Kobajašiová následně přišla o místo a firma jí doporučila, aby odešla nebo se vrátila na své někdejší místo v plánovacím oddělení.

Automobilka se k případu odmítla vyjádřit. „Vůči sexuálnímu obtěžování uplatňujeme na všech úrovních uvnitř firmy politiku nulové tolerance. Všechna taková obvinění bereme velmi vážně,“ uvedla Toyota v prohlášení.

,