Na netradiční zpracování hygienického odpadu přišel před několika lety dnes osmašedesátiletý František Jandejsek z Humpolce.

Na netradiční zpracování hygienického odpadu přišel před několika lety dnes osmašedesátiletý František Jandejsek z Humpolce. | foto: Knižní klub

Stelivo pro kočky vyrobí Češi i z dětských plen

  • 6
Odpad, který vzniká při výrobě dětských plen nebo zdravotnických roušek, už nemusí končit ve spalovnách. Firma Asan z Mirotic na Písecku z něj umí vyrobit stelivo pro kočky a další domácí zvířata. Nápad už si nechala patentovat pro všechny státy Evropské unie.

"Ze suroviny, která má poločas rozpadu čtyři sta let, děláme stelivo, které lze bez problémů kompostovat nebo spláchnout do záchodu. Vyrábět začneme v pondělí. Ve specializovaných obchodech se tento výrobek objeví už na konci června. Obchodní řetězce jsme neoslovovali, touto cestou jít nechceme," řekl ředitel firmy Vladimír Janicki.

Na netradiční zpracování hygienického odpadu přišel před několika lety dnes osmašedesátiletý František Jandejsek z Humpolce. Stelivo se snažila vyrábět i firma Jankovský z Milevska. Tehdy se ale na trhu neuchytilo.

"Problém byl ve špatném marketingu. Navíc tehdy uměli granule vyrábět jen z dětských plen. My jsme nápad rozvinuli i na další odpadní suroviny," uvedl Janicki.

Přednosti nového steliva vidí zástupci firmy především v jeho vysoké absorpci, v testech zadržel třikrát více vody než výrobky z jiných materiálů, schopnosti zadržet pach a nízké hmotnosti.

Desetilitrový pytel váží jen tři kila a vydržet by měl zhruba na měsíc. Cenu nechtěla firma sdělit, podle ní bude srovnatelná s podobnými produkty.