Stavební výroba po třinácti měsících poprvé klesla, a to o 4,4 procenta.

Stavební výroba po třinácti měsících poprvé klesla, a to o 4,4 procenta. | foto: Profimedia.cz

Stavebnictví poprvé kleslo. I kvůli nedostatku cihel

  • 4
Stavbaři se po třinácti měsících vyčerpali. Dosud jejich produkce rostla často i dvouciferným číslem, v červnu ale meziročně klesla o 4,4 procenta. Na výsledku se podepsala vysoká srovnávací laťka z loňska, nedostatek odborníků a problémy na trhu stavebních materiálů.

Pokles byl zejména ovlivněn vysokým růstem stavební produkce v červnu 2006, kdy obor posílil o deset procent, uvedl Český statistický úřad. 

Stavbaři se také potýkali s tím, že často neměli z čeho stavět. Chyběly jim hlavně izolační materiály a cihly. - více zde 

V červnu nová výstavba, rekonstrukce a modernizace zaznamenaly pokles o čtyři procenta, z toho inženýrské stavitelství pokleslo o 9,8 procenta. U oprav a údržby stavební práce klesly o 19,5 procenta, ostatní práce vykázaly pokles téměř o polovinu. Naopak o více než polovinu vzrostly stavební práce v zahraničí.

Nejvíce pracovali slovinští stavbaři
Ze zemí Evropské unie stavělo nejvíce Slovinsko, kde produkce v květnu stoupla podle Eurostatu meziročně o 48,7 procenta.

Silný růst zaznamenalo také Rumunsko, a to o 27,6 procenta. V Polsku vzrostl výkon stavebních firem o šestnáct procent a na Slovensku přesáhl pět procent.

Nejvyšší pokles zaznamenali Portugalci, jejich produkce oslabila o 4,9 procenta. Výroba v Německu klesla o 2,7 procenta.

Druhé čtvrtletí bylo pomalejší
Ve druhém čtvrtletí stavbaři oproti prvním třem měsícům svou výkonnost zpomalili. Přispěly tomu vedle nedostatku materiálů a horší příprava projektů i jejich financování.

Ve struktuře stavebních prací došlo ke zpomalení na inženýrských stavbách především z důvodu vyšší meziroční srovnávací základny, uvedli statistici.

I tak ale stavební produkce ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 3,7 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců poklesl o 1,7 procenta a průměrná měsíční nominální mzda vzrostla o 7,8 procenta.