Stát utrácí peníze za tisíce mrtvých duší

  • 69
Stát neustále hledá, kde vzít peníze na platy či důchody, zároveň však už několik let utrácí víc než dvě miliardy korun ročně na tisíce svých neexistujících zaměstnanců. Vloni vláda ze státní kasy platila bezmála 13 tisíc těchto takzvaných mrtvých duší.

Ministerstva a další instituce placené ze státního rozpočtu využívají jednoduchý recept.

Zaměstnají méně lidí, než s kolika se počítá v rozpočtu schváleném vládou. Peníze na ně pak rozdá mezi stávající zaměstnance. Loni se takhle utratily 2,6 miliardy korun.

"Motivem tlaků na zvýšení počtu míst mohou být i tyto důvody," připouští za ministerstvo financí jeho mluvčí Marek Zeman. Jak však dodává, částečně jsou neobsazená místa i důsledkem fluktuace.

Úřady se hojně využívaným postupem netají. "Peníze, které se ušetří, se přerozdělují do platů těch, kteří vykonávají práci za neobsazená místa," říká Lubomíra Černá z ministerstva školství.

Přímo na úřadech je volných a placených židlí přes dva tisíce. Dalších deset tisíc jich však je v příspěvkových organizacích, jako jsou školy, knihovny, muzea, divadla či nemocnice. V těch jsou platy nižší, a tak si je vylepšují.

"Kvůli nízkému platu 12 tisíc korun nejsou některá místa dlouhodobě obsazená, takže ušetřené peníze rozdělíme mezi zaměstnance," říká šéf velkého muzea, který si nepřál být jmenován.

Stejně postupují školy. "Řada škol získá úspory tak, že neobsadí všechna místa a peníze rozdělí. Čím větší škola, tím větší možnosti," říká šéf školského odboru Krajského úřadu v Moravskoslezském kraji Tomáš Bouda.

Díky tomu se každoročně zvyšují platy ve státní sféře více, než se naplánuje. Loni mrtvé duše vylepšily příjem existujícího zaměstnance s průměrným platem 18 100 měsíčně o 780 korun.

Žádné sankce za přerozdělování nikomu nehrozí. Úřady takto mohou postupovat od roku 1997, kdy se zrušilo nařízení, podle něhož se musely peníze na neexistující pracovníky vracet.  Omezit jejich používání měl nový služební zákon, který však teď vláda znovu odložila na rok 2007. I ten se týká jen 70 tisíc státních úředníků, a nikoli škol, muzeí či knihoven.

Částečně zredukovat neobsazená místa má započaté snižování zaměstnanců. Letos jich má ubýt devět tisíc. Jak úřady přiznávají, částečně půjde jen o to zrušit místa, v nichž nikdo nepracuje. Zbývající zaměstnanci tak přijdou o peníze navíc. "V příštím rozpočtu pošleme peníze na méně lidí, tabulkových míst má ubývat o dvě procenta ročně," potvrzuje náměstek ministra financí Eduard Janota.