Nezaměstnanost - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Stát je přísnější na odpírače práce

  • 136
Stát přestává být pro nezaměstnané hodným strýčkem. Od letošního ledna vyškrtávají úředníci lenivé nezaměstnané z registrů úřadů práce s větší vehemencí. Dovoluje jim to přísnější zákon, který platí od loňského října.

Obrazně se tak na dlažbě octne každý osmý nezaměstnaný, dříve to byl každý jedenáctý.

Stačí odmítnout vhodnou práci, rekvalifikaci, nedocházet na schůzky se svým úředníkem nebo se nenechat vyšetřit u lékaře. Takoví lidé pak nemají nárok na sociální dávky na půl roku, dříve to byly tři měsíce.

"Je to přínos, prodlužuje se tak délka mezi opakovanými evidencemi uchazečů, kteří o zaměstnání nemají zájem a jsou v evidenci, aby získali sociální dávky a zdravotní pojištění," říká Petra Dolejšová z karlovarského úřadu práce.

Lidi, kteří se vyhýbají práci, úředníci dobře poznají.

"Práci si nehledají, dokládají úřadu práce časté pracovní neschopnosti a všemi způsoby se snaží, aby jim úřad práci nenabízel nebo je zaměstnavatel nepřijal," vyjmenovává Dolejšová.

Jde hlavně o lidi s nízkým vzděláním, jimž by mzda nenahradila dávky.

"Říkají něco jiného zprostředkovateli práce a něco jiného zaměstnavateli, při pohovoru se tváří, že nic neumí nebo budí nedůvěru," popisuje podobné zkušenosti Ivana Drmolová, vedoucí brněnského úřadu práce.

Někteří nastoupí do práce, ale třetí den onemocní. Zaměstnavatel pak o ně ztratí zájem, doplňují další dotázaní úředníci. Tyto finty znají, špatně se jim však prokazují.

Podobné je to s prací načerno. "V malém městě se to proflákne, ale ve velkém jen náhodou," říká jiná státní úřednice.

Stát si však pomůže i jinak. Dává jasně najevo, že jeho záchranná síť má stále větší oka i přesto, že na ni dává stále více peněz. Na dlouhodobě nezaměstnané, kterým dává sociální dávky, vytáhne časem zákon o vyživovací povinnosti rodiny.

"Řekli mi, že dva roky bez práce znamenají, že si ji ani nechci najít, a tak mám jít pro peníze k rodičům," říká 26letý nezaměstnaný z Prahy, který nechce být jmenován, protože si přivydělává načerno.

S tím souhlasí vedoucí humanitárního odboru obvodního úřadu Prahy 4 Věra Rožková. "Zkoušíme všechny možnosti: mohou to být rodiče i prarodiče nebo manželé i ti bývalí," říká.

TV Nova nedávno v pořadu na Vlastní oči popsala případ nezaměstnaného muže, kterého úředníci podle zákona poslali za manželkou, i když byli dlouho rozvedení.