(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Máte naspořeny alespoň tři platy? Nečekané výdaje straší české domácnosti

  • 272
Až 68 procent Čechů nemá žádnou, nebo pouze minimální finanční rezervu. Jen několik procent lidí je se stavem svého konta natolik spokojeno, že se o budoucnost nemusí strachovat. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar TNS pro společnost Kruk, který proběhl v sedmi evropských státech včetně Česka.

Průzkum z loňského podzimu ukázal, že čtvrtina obyvatel sotva vystačí se svým měsíčním příjmem. Zhruba 43 procent Čechů se svým platem sice vyjde, ale jakýkoliv neplánovaný výdaj je dostane do velkých potíží. Pouze jedné třetině dotázaných zbývají po uhrazení každodenních výdajů peníze, které mohou spořit. Bez jakéhokoliv strachu o peníze žijí pouze čtyři procenta dotázaných.

Spoření na penzi Češi podceňují, experti radí odkládat desetinu příjmu

Finanční zabezpečení do budoucna je přitom jednou z priorit skoro 60 procent Čechů. „V Česku na svoji budoucí finanční jistotu myslí především zaměstnanci z oblasti školství a finančních služeb. V obou případech se jedná o 65 procent respondentů,“ okomentovala výsledky průzkumu Markéta Kolářová, mluvčí společnosti Kruk, zaměřující se na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Rezervu si častěji tvoří muži a vzdělanější lidé s vyššími příjmy. Ne každý si při výši svého platu a každodenních výdajů zvládne našetřit. Alespoň jeden měsíční plat má v zásobě čtvrtina Čechů. Pětina má ušetřeny dva až tři platy. Výsledky v Česku dopadly zhruba stejně, jako je průměr všech sedmi sledovaných zemí.

Jak vycházejí Češi s penězi

Zejména ve východní Evropě mají lidé k dispozici mnohem menší finanční rezervy. „Pětašedesát procent zaměstnanců v sektoru služeb v Česku a 63 procent zaměstnanců v obchodu v Rumunsku a na Slovensku mají úspory nepřesahující příjem za tři měsíce,“ sdělila Kolářová.

Krátkodobá rezerva je přitom důležitá, pokud pravidelný příjem náhle vypadne. Ať už kvůli ztrátě zaměstnání, nebo nemoci. „Podle doporučení odborníků by se výše úspor měla pohybovat ve výši nejlépe šestinásobku měsíčních výdajů domácnosti,“ uvádí Helena Brychová z České bankovní asociace.

Lidé by si podle ní měli finanční rezervu ideálně začít tvořit hned, když nastoupí do práce a získají pravidelný příjem.

Jak vycházejí Češi s penězi

Déle než šest měsíců by v případě výpadku příjmů vyžilo pouhých třináct procent Čechů, jak ukázal průzkum České bankovní asociace z loňského roku.

Počet těch, kteří nebezpečí výpadku pravidelného příjmu podceňují, se v poslední době příliš nezměnil. Více než třetina dotázaných vůbec nevěděla, jaké má finanční rezervy a na jak dlouho jim vydrží.

Půjčku má v plánu 45 procent lidí

Při výpadku příjmů často přichází na řadu půjčka. Letos ji má v plánu 45 procent obyvatel Česka, jak vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Ipsos pro finanční firmu Essox. Nejčastěji si Češi chtějí půjčit na nákup vlastního bytu či domu, následuje pořízení automobilu a ostatní investice do bydlení a nemovitostí.

Naopak půjčovat si dotazovaní příliš nechtějí na nákup domácích spotřebičů nebo elektroniky, jako jsou mobilní telefony, počítače nebo tablety. Na běžné výdaje si letos plánuje formou kreditní karty či kontokorentního úvěru půjčit zhruba 11 procent lidí.

To, že Češi si obecně půjčují na nákupy důležitějších věcí, potvrdil rovněž loňský průzkum, který zadala Poštovní spořitelna. Vyplynulo z něj, že 58 procent Čechů nevyužívá žádný úvěrový produkt, a pokud ano, tak většinou na nákupy, které mají trvalejší hodnotu.

„Když už si Češi nějakou půjčku vezmou, tak je to na nové bydlení (60 procent), na auto (41 procent) nebo na rekonstrukci domu či bytu (40 procent). Na dovolenou nebo dárky k Vánocům si půjčovat nechtějí. V těchto případech by si půjčila pouze dvě procenta dotázaných,“ sdělila mluvčí Poštovní spořitelny Monika Buřičová.

Jakou máte finanční rezervu?

celkem hlasů: 3780

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 12. února 2018. Anketa je uzavřena.

Více než šest měsíčních platů
Více než šest měsíčních platů 2074
Žádnou
Žádnou 583
Tři až šest měsíčních platů
Tři až šest měsíčních platů 517
Dva až tři měsíční platy
Dva až tři měsíční platy 363
Jeden měsíční plat
Jeden měsíční plat 243
,