Martin Kačur

Martin Kačur - Generální ředitel letiště Martin Kačur hovoří na tiskové konferenci. (16. června 2005) | foto: David Votruba, iDNES.cz

Šimonovský odvolal šéfa správy letišť

  • 59
Ministr dopravy Milan Šimonovský odvolal z funkce šéfa České správy letišť Martina Kačura. Ten stál v čele společnosti od června 2002, kdy nahradil Miloše Šťastného. I ten byl z funkce odvolán, když mu tehdejší ministr Schling sdělil, že na funkci nestačí kvůli věku.

Řízením České správy letišť Šimonovský dočasně pověřil ekonomickou ředitelku Hanu Černochovou.

Důvody odvolání Kačura prezentoval Šimonovský na tiskové konferenci. Postupoval podle doporučení dozorčí rady, která shledala problémy v účetnictví.

V letech 2000 až 2002 firma neoprávněně čerpala rezervy. Za toto období - a zřejmě i za rok 2003 - bude muset dodatečně předložit daňové přiznání. Na dani navíc odvede 140 milionů korun.

Šimonovský ocenil Kačurovu práci ve vedení firmy, dodal ale, že za těchto okolností nemohl ve vedení firmy dál zůstat.

Podle mluvčí správy letišť Anny Kovaříkové podává podnik dodatečné daňové přiznání na základě vlastního zpětného přezkoumání účetních položek.

„Česká správa letišť dospěla k rozhodnutí předefinovat charakter technického zhodnocení majetku. Z tohoto rozhodnutí vznikla povinnost zpětného dodanění, o kterém vedení podniku ihned informovalo zástupce ministerstva dopravy,“ sdělila.

Kovaříková také poukázala na fakt, že účetní výkazy prošly v minulosti auditem i dalšími kontrolami.

Za Kačurova vedení se letiště v Ruzyni rozrůstalo, dokončuje se terminál Sever 2, některé jeho části jsou už prakticky hotové.- více zde

Ruzyní také loni prošlo rekordní množství cestujících, celkem 9,7 milionu. Další nárůst se očekává v letošním roce, a to zhruba k jedenácti milionům.

Profil Martina Kačura najdete ZDE

,