Společnost SentinelOne při červnovém debutu na newyorské burze.

Společnost SentinelOne při červnovém debutu na newyorské burze. | foto: SentinelOne

Americký startup investuje v ČR miliardu, v Praze zprovoznil inovační centrum

  • 17
Americká softwarová společnost SentinelOne ve čtvrtek oficiálně zahájila provoz svých kanceláří a inovačního centra v Praze. Firma zabývající se kybernetickou bezpečností chce v Česku během tří let investovat přes miliardu korun, v Praze hodlá zaměstnat 300 odborníků a udělat z ní svou inženýrskou centrálu pro Evropu.

Pražské inovační centrum SentinelOne bude spolupracovat se stávajícími týmy společnosti v Severní a Jižní Americe, Asii a ostatních evropských zemích. Z Česka chce firma udělat svou evropskou inženýrskou centrálu kvůli zdejší nabídce talentů.

„Český vzdělávací systém vychovává mimořádně kvalitní inženýry, takže tuto zemi považujeme za ideální základnu pro vývoj špičkových technologických produktů. Plánujeme uzavřít partnerství s předními českými univerzitami,” říká technologický ředitel SentinelOne Ric Smith.

V inovačním centru má v budoucnu pracovat 300 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců. Společnost má v Česku otevřenou více než desítku typů pracovních pozic, kromě vývojářů shání například datové specialisty nebo odborníky na bezpečnost cloudových služeb. Vznikající pražskou pobočku vede Martin Matula, který do firmy přišel ze společnosti Avast.

Virtuální realita naučí pracovat se stroji a usnadňuje nábor, říká inovátorka

Čtvrtečního slavnostního zahájení provozu pobočky, které proběhlo v rezidenci amerického velvyslance v Praze, se zúčastnil také ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek. „Investice prohloubí naše partnerství s USA, v oblasti digitálních technologiích totiž čelíme rostoucí dominanci autoritářských zemí,” uvedl Kulhánek. Jedná se podle něj o investici s vysokou přidanou hodnotou, kterou Česká republika potřebuje k podpoře hospodářského oživení.

Společnost SentinelOne při červnovém debutu na newyorské burze.

SentinelOne je americký startup založený v roce 2013, který se zabývá bezpečností v online prostoru. Jejich řešení kybernetické bezpečnosti zahrnuje prevenci, detekci, reakci a vyhledávání hrozeb na bázi umělé inteligence. Jejich software dokáže pomocí strojového učení a prvků umělé inteligence odhalovat hrozby a reagovat na útoky. Kromě osobních počítačů se využívá u tzv. internetu věcí a v cloudových úložištích.

Na konci letošního června firma vstoupila na newyorskou burzu, kde získala od investorů 1,2 miliardy dolarů. Šlo o největší první veřejnou nabídku akcií (IPO) firmy zabývající se kybernetickou bezpečností v historii.