Manažeři  VW utráceli za prostitutky tisíce eur. Ilustrační foto

Manažeři VW utráceli za prostitutky tisíce eur. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Šéfové z Volkswagenu utráceli v nevěstinci

  • 25
Poněkud omšelý činžák na pražských Vinohradech, za jehož zdmi se skrývá luxusní noční klub. To je jedno z míst, kam jezdili utrácet firemní peníze bývalí personální šéfové automobilového koncernu Volkswagen.

Jak uvedl německý týdeník Focus ve svém sobotním vydání, právě do pražského podniku K5 Relax vozil bývalý personální manažer koncernu Klaus-Joachim Gebauer své hosty. A to zřejmě včetně členů podnikové odborové rady automobilky.

Jen za návštěvy nevěstinců utratil Gebauer podle Focusu pětapadesát tisíc eur, což je v přepočtu na koruny více než milion a tři čtvrtě.

Většinu z této sumy - přes 43 tisíce eur - zaplatil za služby pražského klubu K5 Relax, kde byl nejméně pětadvacetkrát, a podle německého tisku pravděpodobně platil i za německé odboráře.

Vyplývá to z výpisů Gebauerovy firemní kreditní karty, které si při vyšetřování aféry vyžádal německý prokurátor.

Podle Focusu však Gebauer ve velkém nakupoval pro bývalého šéfa podnikové odborové rady Volkswagenu Klause Volkerta také luxusní šperky.

Jen v brazilském klenotnictví Stern nechal dvacet tisíc eur za skvosty, kterými Volkert obdarovával svou brazilskou milenku a svou ženu. Podle německých zákonů hradí výdaje závodní rady firma.

Luxusní nevěstinec na pražské Korunní třídě, kde končily peníze německé automobilky, působí nenápadně. Podle nápisu na domě tu najdete restauraci, bar, saunu a masážní salon v jednom z bytů v přízemí.

Ve dvou horních patrech se za ozdobnou mříží skrývá patnáct stylových pokojů, v nichž podnik nabízí diskrétní služby. Pokoje jsou obloženy zrcadly, vybaveny klimatizací a kvalitní audio- a videotechnikou, některé mají interiéry vybudovány v různých historických stylech.

"V rytířském pokoji se můžete cítit jako rytíř, v orientálním jako paša, v římském jako císař," láká reklama hosty K5. Podle reklamy na internetu je v K5 k dispozici každý večer čtyřicet děvčat, vstupné za jednu návštěvu je 500 korun.

Na návštěvy manažerů a odborářů z Volkswagenu se personál nepamatuje. "Večer co večer se u nás otočí 150 až 200 lidí. Podnik žije hlavně ze stálých hostů a pro ně pětadvacet návštěv za rok není tak moc, abychom je všechny znali osobně," říká manažer K5 Viktor Kudrnka.

Také útrata přes čtyřicet tisíc eur za pětadvacet návštěv podle něho není výjimečná. "Kolem půldruhého tisíce eur je u nás tak akorát pro dva lidi na příjemný večer," řekl šéf klubu, který podle jeho vlastních slov navštěvuje řada celebrit od sportovců po manažery.

Do aféry je kromě bývalých německých manažerů Volkswagenu Gebauera a personálního šéfa Petera Hartze a bývalého šéfa koncernových odborů Volkerta zapleten i bývalý personální ředitel dceřiné firmy Volkswagenu, mladoboleslavské Škody Auto Helmuth Schuster.

Ten se měl svérázných služebních cest hrazených z firemních peněz také účastnit.

V německém tisku se píše také o tom, že Schuster poslal škodováckým odborům tři miliony korun jako sponzorský dar. Podle šéfa odborů Škod Jaroslava Povšíka nešlo o žádnou korupci, ale o standardní a dlouholetou snahu Škody podpořit život ve městě.