ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Výběr daní klesne o 165 miliard. Jen v optimistickém případě, varuje rada

  • 122
Výpadek daňových příjmů letos dosáhne 165 miliard, odhadla Národní rozpočtová rada. Pracuje přitom s předpokladem poklesu letošního HDP o 5,6 procenta. Ten je však zároveň podle nezávislých českých ekonomů z Výboru pro rozpočtové prognózy moc optimistický. Ministerstvo financí v pondělí požádá vládu o navýšení schodku na 300 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová požádá vládu o navýšení letošního schodku na 300 miliard korun, tedy o sto miliard více než před několika týdny. Uvedla to v neděli v České televizi.

Národní rozpočtová rada v pondělí zveřejnila stanovisko Výboru pro rozpočtové prognózy, jehož členy jmenuje vláda na návrh Rady, podle kterého je dubnová makroekonomická predikce ministerstva financí optimistická. Vyhodnotil to na svém pátečním zasedání. Zároveň ale upozornil, že analytický tým ministerstva financí veškeré údaje dostupné k datu uzávěrky prognózy vyhodnotil odpovědně a vytvořil z nich konsistentní scénář, který by se mohl za určitých podmínek naplnit.

MF v prognóze očekává letos kvůli dopadům šíření koronaviru pokles ekonomiky o 5,6 procenta. Příští rok by ale měla podle úřadu česká ekonomika vykázat růst o 3,1 procenta.

Nejvíce současná pandemie ovlivní výpadek daňových příjmů. Podle rady hrozí výpadek zhruba 165 miliard korun. Podle rady se pohybuje kolem 21 miliard korun za každý procentní bod, o který se sníží tempo růstu ekonomiky. Při propadech o více než pět procent přitom podle rady již lze ale očekávat silnější pokles příjmů při tomto poklesu HDP.

Koronavirus v Česku

Odběr biologických vzorků k vyšetření na nemoc covid-19 na Vítězném náměstí v...
Lidé na kolech a kolečkových bruslích na cyklostezce v Praze. (18. dubna 2020)
Dezinfikování zázemí a šaten fotbalistů pražské Slavie. (20. dubna 2020)

V případě, že ekonomika letos klesne v souladu s odhady ministerstva financí o 5,6 procenta, bude schodek veřejných financí letos 4,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To je přibližně 240 miliard korun, uvedla Národní rozpočtová rada ve své studii - jde o součet zmíněného výpadku daňových příjmů plus navýšení výdajů z titulu opatření vlády proti pandemii. Ministerstvo financí jedná o navýšení schodku v zákoně o státním rozpočtu pro letošní rok.

Podle odhadů ministerstva financí v dubnové makroekonomické predikci by se veřejné finance měly letos dostat do schodku 4,1 procenta HDP. Loni veřejné finance skončily v přebytku 0,3 procenta HDP. Podle pravidel EU by schodek neměl přesáhnout tři procenta HDP.

,