Ilustrační snímek | foto: Pavla Začalová

Temná strana byznysu s čokoládou. Sběračky kakaa vydělávají sedm korun denně

  • 123
Výdělky sběračů kakaových bobů se pohybují pod hranicí extrémní chudoby, přičemž ženy jsou na tom mnohem hůř. V západní Africe činí jejich průměrná mzda v přepočtu sedm korun denně, informovala britská BBC s odkazem na data Fairtrade. Organizace tlačí na čokoládový průmysl, aby alarmující situaci řešil.

Hranicí extrémní chudoby je podle Světové banky částka 1,9 dolaru na den (přibližně 44 korun). Mzdy na farmách v západní Africe, kde roste 60 procent globální produkce kakaa, však této úrovně zdaleka nedosahují.

Vaše čokoláda má pachuť otrocké práce, viní aktivisté největší značky

Běžná mzda sběračů je zhruba poloviční, sběračky pak v průměru berou pouhých sedm korun denně. To podle organizace Fairtrade mimo jiné zdůrazňuje propast mezi výdělky mužů a žen v čokoládovém průmyslu. Skupina nyní vyzývá jak firmy, tak britskou vládu, aby situaci řešily.

V Británii dosahuje byznys s čokoládou ročního obratu minimálně čtyři miliardy liber, píše BBC s odkazem na data Faitrade. Britové totiž v přepočtu na osobu zkonzumují nejvíc čokolády v Evropě. Podle skupiny by země z tohoto důvodu měla vést globální úsilí o zlepšení životních podmínek sběračů.

„Pokud představitelé čokoládového průmyslu myslí vážně svou dlouhodobou vizi udržitelnosti, měli by více investovat do žen,“ uvedla Louisa Coxová z Fairtrade.

Například na Pobřeží slonoviny odvádějí ženy 68 procent práce na kakaových farmách. Ta zahrnuje činnosti jako sázení a sklizeň, kvašení, sušení či balení kakaových bobů. Další povinnosti pak mají v domácnostech, uvádí BBC. Přesto mají tamní ženy méně práv než muži a dostávají za svou práci méně peněz.