Ropa, rafinérie - Ropa, rafinérie | foto: Profimedia.cz

Ropa zdolala 68 dolarů, přicházejí drahá naleziště

  • 16
Ceny černého zlata se zatím nemají v úmyslu usadit. Ropa ve čtvrtek vyšplhala na rekordních 68 dolarů za barel. Tam ji táhnou především bouře na atlantickém pobřeží USA. S nimi totiž souvisejí obavy o provoz ropných zařízení a omezení zásob benzinu.

Americká lehká ropa podražila o 21 centů a na asijských trzích se obchoduje za 67,53 dolaru. Krátce předtím dokonce zdolala historické maximum 68 dolarů. Dál zdražuje i severomořský brent. Jeho cena stoupla o 55 centů a dostala se až na 66,56 dolaru.

"Hlavní důvody jsou stále totožné - rostoucí poptávka po ropě a ropných produktech spojená s výrazným celosvětovým ekonomickým růstem zejména v USA a v Číně, limity těžby a zpracování a v neposlední řadě i napjatá situace na Blízkém východě - tedy útoky na ropné terminály a stávky nespokojených zaměstnanců," říká analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Cenám nepřeje ani počasí. K břehům Floridy už míří tropická bouře Katrina a další bouře, které by mohly přerůst v hurikán, se formují. Podle předpovědí amerických meteorologů se dá čekat 21 bouří a až 11 hurikánů.

Ropa je, ale dostat se k ní se prodraží
Vysoké ceny ale neznamenají, že by ropa nebyla. Kromě lehce dostupných zásob ropy existují i místa, která právě díky razantním růstům ceny dostanou šanci na těžbu, domnívá se Procházka. "Jde o kanadské písky, kde by se měl nalézat až jeden bilion barelů ropy, o nová naleziště v Africe (Nigérie, Angola) či místa v oceánu v hloubkách až dva kilometry pod hladinou."

Zatímco náklady na vytěžení jednoho barelu ropy v Saúdské Arábii činí maximálně pět dolarů, těžební náklady v těchto nových oblastech se podle Procházky pohybují od 15 do 30 dolarů.

"Očekává se, že světová těžba by se mohla už v příštím roce zvednout o 2,5 až 3 miliony barelů denně, což znamená 3,5procentní meziroční nárůst."

Ropné kohoutky v posledních několika měsících několikrát opakovaně povolil i kartel OPEC. Naposledy to bylo v polovině června (více zde), na cenách se to ale nijak významněji neprojevuje. Zvýšení limitů má totiž zpravidla za následek jen zlegalizování těžby, která povolenou hranici překračuje o statisíce barelů denně.

Zdražující ropu pozorují zřetelně především motoristé. Slováky zaskočil fakt, že jejich počítadla u benzinových stanic dokážou zobrazit maximálně 39,90 Sk za litr benzinu. Pumpařům proto nezbylo, než zobrazovat cenu za půllitr. - více zde

Prodejci si nejspíš polepší
Špatná zpráva pro řidiče, dobrá pro petrochemické firmy. Společnosti se předhánějí v hlášení rekordních hodnot hospodaření."Ve všech firemních zprávách se objevilo, že za růstem zisků jsou růsty cen ropy a nesnížená hodnota ziskových marží," připomíná Jan Procházka s tím, že ceny pohonných hmot drží na uzdě konkurence mezi prodejci. Marže prodejců se podle něj pohybuje většinou mezi 1,50 až třemi korunami na litr.

"Ukazuje se, že poptávka po benzinu s postupným růstem cen neklesá, a na prodejce tak neexistuje větší tlak. Proto si nyní některé firmy přidají i více než tři koruny na litr benzinu," říká Procházka.

, ,