Diskuze

Česko bylo k domovarníkům přísné. Nový limit je velkorysý, říká šéf cechu

Dvě stě litrů bylo málo, dva tisíce litrů piva zase skoro nikdo neuvaří. Předseda Cechu domácích pivovarníků Roman Holoubek vítá zvýšení limitu objemu piva, které mohou lidé podomácku vyrobit. Dochází tak ke zrovnoprávnění s vinaři.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Drzim jim palce a urcite souhlasim se srovnanim s podminkami s vinari, protoze uvarit 200 litru piva za rok a moci se s nim pochlubit i sousedum je opravdu malo, pri nasi spotrebe. Ale zarazila mne tahle veta - "Mnozí umí navařit takové pivo, které může směle konkurovat velkým pivovarům." To jsem nejak nepochopil, tedy cilem domovarniku je uvarit stejne europiva, ktere u nas produkuji velke pivovary? To snad ne, neverim tomu, ze tito lide, kteri to delaji s laskou a je to pro ne hobby, venzji svuj cas, energii a penize na to, aby si vyrobili pivo, ktere si muzou koupit v kauflandu. Velmi nestatna formulace, dle meho nazoru.

1 0
možnosti
JV

Podobné by to mělo být i u domácího pálení kořalky R^

7 0
možnosti
PS

Kdo si hraje, nezlobí.

Domácí výroba sladu, várka a zrání piva,... je velmi pracná, takže stačí zdanit chmdel a slady a dál neřešit.

1 0
možnosti
ZH

Z chmele a sladu se dají dělat i jiné věci, než pivo. Takže váš nápad není dobrý.

1 0
možnosti
VF

To mne hned inspirovalo a procetl jsem jak problematiku jak si doma uvarit pivo a mozna do toho pujdu

3 2
možnosti
PS

jj, i vy podléháte PR výrobců surovin.

Vezmete instantní pivo v prášku, vodu a alkohol, smícháte,.. na nic víc se nezmůžete, jste jen konzument průmyslově vyráběných polotovarů.

1 6
možnosti
MU

a proc si nemuzu doma legalne palit nejake litry koralky ?

1 1
možnosti
DNP

Pri domacim vareni piva clovek i pochopi, proc stoji piva z minipivovaru tolik, co stoji. Spis ted nechapu, jak muze stat treba Branik tolik, kolik stoji... To je prakticky pod cenou surovin.

0 0
možnosti
ZH

S doma vařenou desítkou se vejdu do 10 Kč za půllitr (suroviny + energie), aniž bych ji šidil. Velkou položkou v ceně jsou kvasnice, protože používám nové. Pokud mají vlastní kvasnice a dělají si slad sami, chmel nakupují ve velkém levněji než já v malém, pak odhaduji, že při poctivém vaření se mohou dostat se surovinami a energií někam ke 3 korunám. Pokud to ještě nějak ošulí (často se urychluje zrání v CK tancích a při vyšších teplotách, což také snižuje náklady), dostanou se ještě níž. Cena práce a amortizace zařízení se ve velké výrobě rozmělní jinak, než při domácím vaření. A pokud k tomu dostanou nějakou dotaci...

3 0
možnosti
JD

J57a58n 11D81ě34d

4. 1. 2020 14:32

No, Dej Bůh Štěstí.

S tímto koníčkem koketuji už dlouho, ale doposud jsem nesesbíral dost odvahy se do něj pustit. Klobouk dolů před každým, kdo dokáže uvařit něco pitného, neřku-li dobrého.

1 0
možnosti
RM

Na Vánoce jsem si uvařil asi litr svařáku.

Kam to mam nahlásit a kde se musím registrovat?

0 0
možnosti
ZH

A víno na svařák jste si vyrobil sám?

3 0
možnosti
RR

Pokud bych chtěl doma vařit pivo, nevím proč bych se měl registrovat a hlásit kolik jsem piva uvařil. Pokud by to bylo pivo pro moji spotřebu dokážou mi kulové.

10 0
možnosti
ZH

Jistě. Ovšem pak se s tím pivem nesmíte nikde chlubit, jinak hrozí, že vás někdo práskne. :-)

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
11 10
možnosti
OU