- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Drzim jim palce a urcite souhlasim se srovnanim s podminkami s vinari, protoze uvarit 200 litru piva za rok a moci se s nim pochlubit i sousedum je opravdu malo, pri nasi spotrebe. Ale zarazila mne tahle veta - "Mnozí umí navařit takové pivo, které může směle konkurovat velkým pivovarům." To jsem nejak nepochopil, tedy cilem domovarniku je uvarit stejne europiva, ktere u nas produkuji velke pivovary? To snad ne, neverim tomu, ze tito lide, kteri to delaji s laskou a je to pro ne hobby, venzji svuj cas, energii a penize na to, aby si vyrobili pivo, ktere si muzou koupit v kauflandu. Velmi nestatna formulace, dle meho nazoru.
Podobné by to mělo být i u domácího pálení kořalky
Kdo si hraje, nezlobí.
Domácí výroba sladu, várka a zrání piva,... je velmi pracná, takže stačí zdanit chmdel a slady a dál neřešit.
Z chmele a sladu se dají dělat i jiné věci, než pivo. Takže váš nápad není dobrý.
To mne hned inspirovalo a procetl jsem jak problematiku jak si doma uvarit pivo a mozna do toho pujdu
jj, i vy podléháte PR výrobců surovin.
Vezmete instantní pivo v prášku, vodu a alkohol, smícháte,.. na nic víc se nezmůžete, jste jen konzument průmyslově vyráběných polotovarů.
a proc si nemuzu doma legalne palit nejake litry koralky ?
Pri domacim vareni piva clovek i pochopi, proc stoji piva z minipivovaru tolik, co stoji. Spis ted nechapu, jak muze stat treba Branik tolik, kolik stoji... To je prakticky pod cenou surovin.
S doma vařenou desítkou se vejdu do 10 Kč za půllitr (suroviny + energie), aniž bych ji šidil. Velkou položkou v ceně jsou kvasnice, protože používám nové. Pokud mají vlastní kvasnice a dělají si slad sami, chmel nakupují ve velkém levněji než já v malém, pak odhaduji, že při poctivém vaření se mohou dostat se surovinami a energií někam ke 3 korunám. Pokud to ještě nějak ošulí (často se urychluje zrání v CK tancích a při vyšších teplotách, což také snižuje náklady), dostanou se ještě níž. Cena práce a amortizace zařízení se ve velké výrobě rozmělní jinak, než při domácím vaření. A pokud k tomu dostanou nějakou dotaci...
No, Dej Bůh Štěstí.
S tímto koníčkem koketuji už dlouho, ale doposud jsem nesesbíral dost odvahy se do něj pustit. Klobouk dolů před každým, kdo dokáže uvařit něco pitného, neřku-li dobrého.
Na Vánoce jsem si uvařil asi litr svařáku.
Kam to mam nahlásit a kde se musím registrovat?
A víno na svařák jste si vyrobil sám?
Pokud bych chtěl doma vařit pivo, nevím proč bych se měl registrovat a hlásit kolik jsem piva uvařil. Pokud by to bylo pivo pro moji spotřebu dokážou mi kulové.
Jistě. Ovšem pak se s tím pivem nesmíte nikde chlubit, jinak hrozí, že vás někdo práskne.