Registry dlužníků se brzy rozšíří i o firmy

  • 2
Databázi dlužníků z řad fyzických osob doplní obdobný registr podnikatelů, jehož ostrý start plánuje Česká národní banka na konec června. Firmy, stejně jako občané, budou mít problémy získat bankovní půjčku v případě, že si se splácením svých úvěrů dosud příliš nelámaly hlavu. Banky si pouhým pohledem na obrazovku počítače snadno ověří platební morálku příchozího zájemce o úvěr.

Firemní registr vstoupí na scénu necelý měsíc po databázi fyzických osob. "Museli jsme čekat na zákon o České konsolidační agentuře, jejíž pohledávky tam budou také zahrnuté. Banka se v registru dozví, že klient X má takové dluhy u nějakých bank, ale nebude vědět u kterých," řekl člen bankovní rady a šéf bankovního dohledu centrální banky Pavel Racocha.

Podnikatelský registr dluhů zpracovává centrální banka, zatímco s informacemi o dluzích fyzických osob pracuje pro banky společnost Czech Banking Credit Bureau ve spolupráci s italskou společností CRIF, která se na tyto služby specializuje.

Registrem o dluzích občanů se intenzivně zabývá Úřad pro ochranu osobních údajů, který se v minulosti dostal s bankami a tvůrci registru do ostrého sporu. Inspektorům z úřadu se nelíbil způsob, jakým banky od klientů vyžadovaly souhlas se zpracováním údajů. Banky ve svých dopisech klientům neříkaly dost podrobně, pro jaké účely chtějí data zpracovávat. Šéf úřadu Karel Neuwirt se také podivil nad tím, že některé banky nabízejí klientům lepší zacházení v případě, že se do registrů zapíší.

Nicméně odborníci z úřadu stejně jako banky vnímají registr dluhů jako potřebný nástroj prevence rizik bank při poskytování úvěrů. Úřad provádí nyní kontrolu registru dluhů fyzických osob. "Je třeba prověřit, zda fungování registru odpovídá tomu, co bylo deklarováno při četných konzultačních jednáních," řekla mluvčí úřadu Hana Štěpánková.