Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Průmysl sviští dvanáctiprocentním tempem, daří se i obchodu s cizinou

  • 15
Především zásluhou tuzemského strojírenství se výkon českého průmyslu zvedl v září v meziročním porovnání o 12,2 procenta. Podniky registrují víc zakázek z domova i ze zahraničí a růstovým tempem překonaly očekávání ekonomů.

"Průmysl zůstává nadále oporou tuzemského oživení. Příznivou zprávou je, že se růst nesoustředí jen do jednoho či několika málo oborů. O více než 14 procent meziročně rostlo hned sedm zpracovatelských odvětví," konstatuje ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

V nejbližších měsících se ale zřejmě přírůstky sníží. V současné době se totiž výsledky průmyslových firem srovnávají s krizí nejsilněji zasaženým rokem 2009.

"Po propadu průmyslu o více než 13 procent v roce 2009, zahojí letošní celoroční růst přes 7 procent jen část průmyslu," míní analytička Raiffeisenbank Helena Horská, která pro rok 2011 předpovídá kvůli ochlazení světové poptávky růst výroby okolo tří procent.

"Trvalejší zlepšení čekáme až ve druhé polovině roku 2011," dodává Horská.

Bilance zahraničního obchodu skončila v září přebytkem 12,4 miliardy korun, na kterém se podílely i zpomalující dovozy. V úhrnu za první tři čtvrtletí dosáhl přebytek obchodní bilance 98,8 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku o sedmnáct miliard méně.

Za celý rok by saldo obchodu s cizinou mělo podle odhadů Raiffeisenbank skončit v plusu 125 miliard.