(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Česká pošta

Doručovatel uložil zásilku rovnou na pobočku, pošta dostala pokutu

  • 243
Český telekomunikační úřad uložil České poště pokutu dva tisíce korun za tři nedoručené dopisy pro adresáta z Benátek nad Jizerou. Pošta uznala pochybení na straně doručovatele, který se nesnažil zastihnout adresáta doma a rovnou uložil zásilku na pobočku. Podle úřadu je takový postup možný jen ve výjimečných případech.

„Pokud doručovatel nedodrží pracovní postup stanovený zaměstnavatelem, jde tato skutečnost k tíži poskytovatele poštovních služeb a nezbavuje jej odpovědnosti za spáchání správního deliktu,“ komentoval telekomunikační úřad pokutu pro Českou poštu, informuje server Aktuálně.cz.

Zákon uvádí, že základní služby musí být poskytovány každý pracovní den. Jejich součástí je aspoň jedno dodání na adresu fyzické nebo právnické osoby, případně do dodávací stránky.

Výjimkou je, pokud je cesta na danou adresu spojená „s důvodnými obavami z ohrožení života, zdraví nebo majetku“ nebo místo není dostupné po veřejně přístupné pozemní komunikaci, případně pokud zásilka nebo poukázaná částka přesahuje sto padesát tisíc korun.

V případě dopisů, na jejichž uložení na poštu si adresát stěžoval, podle zjištění úřadu nebyla ani jedna z těchto výjimek naplněna. Pokuta je však podle něj relativně nízká, a to díky polehčujícím okolnostem. K pochybení totiž došlo jen u tří zásilek pro jednoho adresáta a šlo tedy o menší provinění.